Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

V Prahe si pripomenuli sté výročie založenia československého letectva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dátum 14. august nebol zvolený náhodne. Pre vojnových veteránov má osobitný význam, pretože práve v tento deň sa v roku 1945 väčšina týchto letcov vrátila do Československa.

Praha 14. augusta (TASR) - Pri pamätníku Okrídleného leva na pražskom Klárove sa v utorok uskutočnil slávnostný memoriál pri príležitosti 100. výročia založenia československého letectva. Pre akciu, ktorá je súčasťou osláv Vzdušných síl Armády Českej republiky, bol symbolicky zvolený dátum 14. augusta. TASR o tom informovala Jana Dudrová z Nadácie Pamätníka Okrídleného leva.

Dátum 14. august nebol zvolený náhodne. Pre vojnových veteránov má osobitný význam, pretože práve v tento deň sa v roku 1945 väčšina týchto letcov vrátila do Československa. Spočiatku boli vítaní ako hrdinovia, po komunistickom prevrate v roku 1948 sa však stali pre nový režim hrozbou a boli prenasledovaní, väznení alebo nútene nasadení na výkon vysoko fyzicky náročnej práce.

Slávnostným položením vencov pri pamätníku si prítomní uctili 2507 československých vojakov a vojačiek, ktorí odhodlane slúžili v britskom Kráľovskom letectve (RAF) počas 2. svetovej vojny.

Pietneho aktu sa zúčastnili veteráni RAF a vysokopostavení vojenskí predstavitelia vrátane predsedu Vojenského výboru NATO a maršala britského letectva Stuarta Peacha, aktívni členovia Vzdušných síl Armády ČR, čestná vojenská stráž a šestnásťčlenná Ústredná hudba Armády ČR, ako aj súčasní príslušníci RAF, napríklad vicemaršal letectva David Cooper.

Nechýbal tam ani generálmajor Emil Boček, ktorý je vo svojich 95 rokoch posledným žijúcim letcom slúžiacim v RAF počas 2. svetovej vojny. A bol to práve on, kto odovzdal pri tejto príležitosti nadporučíkovi Ondřejovi Machovi - pilotovi z čáslavskej 212. taktickej letky a najnadanejšiemu kadetovi Vzdušných síl Armády ČR - model lietadla Spitfire s označením 311. československej bombardovacej perute RAF.

Po ceremoniáli preleteli nad pamätníkom Okrídleného leva dve bojové lietadlá JAS-39 Gripen. Celú slávnostnú udalosť zakončila recepcia vo Valdštejnskom paláci, sídle Senátu Českej republiky.

"Súčasní českí a slovenskí vojenskí letci stavajú na tradíciách nadväzujúcich na bojovníkov druhej svetovej vojny na krídlach britského Kráľovského letectva. Mojím cieľom je, aby si vojenskí piloti udržali svoje vysoké renomé, ktoré si v očiach obyvateľov našej krajiny aj spojencov znovu vydobyli po novembri 89. Som pevne presvedčený, že letectvo ponesie s hrdosťou tento odkaz aj naďalej," povedal minister obrany Ľubomír Metnar.

"Bolo mi cťou zastupovať Kráľovské letectvo na tejto oslave pri príležitosti stého výročia československého letectva. Práve odvážni českí a slovenskí letci, ktorí v priebehu 2. svetovej vojny svedomito plnili svoje poslanie a ktorých odvahu a nasadenie symbolizuje pamätník Okrídleného leva, sú večným putom medzi týmito dvoma vzdušnými silami," uviedol vicemaršal Cooper.

"Bol som pri tom, keď sa v roku 2014 odhaľoval pamätník Okrídleného leva, a teší ma, že jeho podstavec teraz zdobia mená všetkých 2507 statočných mužov a žien. Ako RAF, tak aj československé letectvo oslavujú v roku 2018 100. výročie vzniku, čo dokladá hlboké vzájomné väzby, ktoré sa medzi týmito dvoma zložkami v priebehu desaťročí rozvinuli," povedal predseda Vojenského výboru NATO maršal Stuart Peach.