Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

VIDEO: Vrcholom osláv 100. výročia vzniku ČSR bola vojenská prehliadka

Na snímke Čestná stráž ozbrojených síl SR počas slávnostnej vojenskej prehliadky 28. októbra 2018 na Európskej triede v Prahe, ktorá je súčasťou osláv 100. výročia vzniku samostatného československého štátu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Súčasťou programu bola prehliadka jednotiek a techniky českej armády, polície, hasičov, zdravotníkov, pražskej mestskej polície, ale aj hradnej a čestnej stráže.

Praha/Bratislava 28. októbra (TASR) – Vyvrcholením osláv 100. výročia vzniku Československa v Prahe bola v nedeľu slávnostná vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastnili okrem prezidenta ČR Miloša Zemana viacerí ústavní činitelia či ministri obrany oboch krajín. Ako uviedli moderátori programu, išlo o najväčšiu vojenskú prehliadku v novodobej histórii ČR.



Súčasťou programu bola prehliadka jednotiek a techniky českej armády, polície, hasičov, zdravotníkov, pražskej mestskej polície, ale aj hradnej a čestnej stráže. Podľa informácií z českého ministerstva obrany bolo zapojených vyše 4300 osôb s viac ako 230 kusmi techniky. Tohtoročnou novinkou bola podľa českého rezortu obrany aj účasť čestnej stráže zo Slovenska, Francúzska, Spojených štátov amerických, Veľkej Británie a Talianska.

Prezident ČR Zeman počas prehliadky uviedol, že do Vladislavskej sály Pražského hradu bude v nedeľu prinesený meč Milana Rastislava Štefánika, prvého ministra obrany samostatného Československého štátu. Pripomenul, že 100 rokov hovorí aj o dejinách armády.



Z armádnej techniky mohli tisícky ľudí v metropole ČR vidieť napríklad modernizované tanky, obrnené vozidlá a transportéry či vrtuľníky. Súčasťou prehliadky, čo sa týka techniky, boli napríklad aj zásahové hasičské vozidlo, špeciálne upravená Tatra 815 alebo cisternová striekačka. Počet lietadiel a vrtuľníkov bol počas prehliadky obmedzený. "Dôvodom bolo počasie," uviedli moderátori prehliadky.

Český rezort obrany informoval, že po skončení prehliadky si návštevníci môžu na "Letnej" pozrieť ukážku ozbrojených síl a bezpečnostných zborov od roku 1918 až po súčasnosť. K dispozícii je tam okolo 150 kusov techniky.

Na vojenskej prehliadke sa zúčastnili aj príslušníci Ozbrojených síl SR so svojou technikou. "Obdobie vzniku samostatnej Československej republiky bolo jedným z rozhodujúcich v našich dejinách. Som preto veľmi rád, že na momenty, ktoré zásadne formovali našu budúcnosť, nezabúdame, či už dnes tu v Prahe, alebo 30. októbra v Martine, kde si pripomenieme 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie," poznamenal minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS), ktorý bol súčasťou slovenskej delegácie.

Snímka zo slávnostnej vojenskej prehliadky 28. októbra 2018 na Európskej triede v Prahe, ktorá je súčasťou osláv 100. výročia vzniku samostatného československého štátu.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Centrálne oslavy vzniku Československa budú aj na Slovensku, a to v utorok 30. októbra v Martine a Ružomberku. Celoslovenské oslavy 100. výročia podpisu Martinskej deklarácie v Martine sa uskutočnia pod záštitou predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Na oslavách sa zúčastnia najvyšší predstavitelia SR a ČR. Program osláv sa začne o 11.00 h pietnym aktom kladenia vencov pred historickou budovou bývalej banky Tatra, na ktorej je umiestnená pamätná tabuľa. V tejto budove bola presne pred 100 rokmi - 30. októbra 1918, prijatá Martinská deklarácia. Večerný galaprogram bude v Ružomberku.

(osobitná spravodajkyňa TASR Simona Ivančáková)