Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

A. Šemeta obvinil Viedeň a Luxemburg z napomáhania daňovým únikom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Komisár EÚ pre dane a colnú úniu, audit a boj proti podvodom Algidras Šemeta odhaduje, že v 27 krajinách EÚ dochádza ročne k daňovým únikom v rozsahu bilión eur.

Brusel/Frankfurt nad Mohanom 18. novembra (TASR) - Komisár EÚ pre dane a colnú úniu, audit a boj proti podvodom Algirdas Šemeta obvinil Rakúsko a Luxembursko, že umožňujú daňové úniky. Informuje o tom agentúra APA s odvolaním sa na najnovšie vydanie nemeckého týždenníka WirtschaftsWoche, ktorému poskytol rozhovor. "Luxembursko a Rakúsko, žiaľ, už roky blokujú úsilie o väčšiu daňovú transparentnosť a kontrolu. Bolo by veľkým pokrokom, keby sa zúčastnili na automatickej výmene informácií o úrokových výnosoch," povedal komisár.

Šemeta kritizoval postoj luxemburského premiéra a šéfa ministrov financií eurozóny Jeana-Clauda Junckera: "To je niečo, čomu nerozumiem. Každé zlepšenie výberu daní v zadlžených krajinách by zmiernilo ich napätú hospodársku situáciu. Preto si myslím, že predseda euroskupiny by mal spolu s ministrami financií pomáhať, aby naša politika podporovala čestné platenie daní a daňovú spravodlivosť," uviedol.

Komisár odhaduje, že v 27 krajinách EÚ dochádza ročne k daňovým únikom v rozsahu bilión eur. Podľa údajov daňového komisára od roku 1997 v Bruseli odhalili už viac ako 100 spôsobov, ktoré sa používali na daňové úniky, ale našlo sa riešenie, ako ich potierať. "Čo však ešte potrebujeme, je jasná stratégia ako postupovať proti vnútroúniovým daňovým oázam. Je vraj veľmi ťažké dohodnúť sa so všetkými 27 členmi EÚ na definícii daňovej oázy. Ale urobíme to a potom zostavíme čiernu listinu jej daňových oáz," pokračoval Šemeta.