Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch potvrdila rating Francúzska na úrovni AA

Ilustračno foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa Fitch ratingy podporujú veľká, zdravá a diverzifikovaná ekonomika, silné a efektívne politické a sociálne inštitúcie rovnako ako tradícia makrofinančnej stability.

Paríž 19. januára (TASR) - Agentúra Fitch Ratings v piatok (18. 1.) potvrdila hodnotenie úverovej bonity Francúzska. Upozornila však na to, že zníženie štrukturálneho rozpočtového deficitu bude ťažké, keďže opatrenia, ktoré pôvodne plánoval prezident Emmanuel Macron, vyvolali protesty "žltých viest".

Fitch ponechala rating Francúzska ako emitenta dlhodobých záväzkov v zahraničnej mene na úrovni AA. Agentúra takisto potvrdila stropný rating na úrovni AAA a rating krátkodobých záväzkov na úrovni F1+. Vyhliadky ratingov sú stabilné.

Podľa Fitch ratingy podporujú veľká, zdravá a diverzifikovaná ekonomika, silné a efektívne politické a sociálne inštitúcie rovnako ako tradícia makrofinančnej stability. Ratingy takisto profitujú z finančnej flexibility podporovanej pretrvávajúco uvoľnenými podmienkami financovania v eurozóne a prístupom na rozsiahle a likvidné kapitálové trhy ako člen jadra eurozóny. Naopak, negatívnym faktorom zostáva vysoká úroveň verejného dlhu.

Prezident Macron v reakcii na sociálne napätie prejavujúce sa protestmi žltých viest spomalil a zvoľnil štrukturálne reformy, ktoré mali podporiť rastový potenciál ekonomiky a pomôcť znížiť rozpočtový deficit. Dôsledkom podľa agentúry bude, že schodok prekročí v tomto roku 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), teda len dva roky po tom, čo sa Parížu podarilo skorigovať dlhoročný nadmerný deficit.

Fitch však očakáva, že rozpočtový deficit v roku 2020 opäť klesne pod 3 % HDP. Jeho nárast v tomto roku je totiž podmienený výraznou jednorazovou položkou v výške 0,9 % HDP. Podľa agentúry však bude pre Francúzsko náročné približovanie k strednodobému fiškálnemu cieľu definovanému pre krajinu ako štrukturálny schodok na úrovni 0,4 % HDP.

Fitch revidovala smerom nadol odhad rastu francúzskej ekonomiky. Za rok 2018 počíta so zvýšením HDP o 1,5 % a v tomto roku počíta s expanziou o 1,4 %. Agentúra pôvodne predpovedala +1,6 %, respektíve +1,7 %.