Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch znížila najvyšší rating USA o jeden stupeň

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Rating znížila z úrovne AAA na AA+.

Londýn 2. augusta (TASR) - Ratingová agentúra Fitch odobrala Spojeným štátom prestížny najvyšší úverový rating. Ako oznámila v utorok (1. 8.), rating znížila o jeden stupeň z úrovne AAA na AA+. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a DPA.

Ďalšia z trojice najväčších svetových ratingových agentúr S&P zhoršila rating USA už v roku 2011, tiež o jeden stupeň na úroveň AA+. Agentúra Moody's zatiaľ ponecháva Spojeným štátom najvyšší 'trojáčkový' rating so stabilným výhľadom.

Agentúra Fitch tento rok v máji zhoršila výhľad ratingu Spojených štátov, keď ho zaradila do režimu sledovania s možnosťou zníženia. V tom čase svoj krok odôvodnila dlhotrvajúcimi rokovaniami medzi Bielym domom a republikánmi o zvýšení dlhového stropu, ktoré vyvolávali na trhoch čoraz väčšiu nervozitu. V aktuálnom rozhodnutí poukázala okrem iného na vysoký dlh USA a opakované boje medzi republikánmi a demokratmi v Kongrese o rozpočet. Zníženie daní a nové verejné investičné programy verejných investícií spojených s vyššími výdavkami sa podľa agentúry tiež prejavia na raste štátneho dlhu. Výhľad ratingu zatiaľ Fitch hodnotí ako stabilný.

Americká ministerka financií Janet Yellenová krok agentúry v bezprostrednom vyjadrení označila za svojvoľný.