Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Agrokomora: Len takto ochránime veľkochovy ošípaných

Ojedinelým spôsobom, doslova na lízing, chovajú ošípané na Ranči Hero v Malinovej v okrese Prievidza. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Rozšírenie afrického moru ošípaných do veľkých profesionálnych chovov by podľa neho znamenalo katastrofu pre slovenský chov ošípaných, nutné radikálne zníženie veľkého počtu zvierat.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Len dôsledným, 100-percentným dodržiavaním veterinárnych nariadení môžeme ochrániť veľké chovy ošípaných na Slovensku, ktoré držia 38-percentnú potravinovú sebestačnosť v produkcii slovenského bravčového mäsa. Uviedol to na tlačovej besede Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v súvislosti s africkým morom ošípaných (AMO).

Rozšírenie AMO do veľkých profesionálnych chovov by podľa neho znamenalo katastrofu pre slovenský chov ošípaných, nutné radikálne zníženie veľkého počtu zvierat, ďalší prepad už aj tak veľmi nízkej 38-percentnej potravinovej sebestačnosti vo výrobe bravčového mäsa a nový nárast dovozov ošípaných, bravčového mäsa a výrobkov z nich na Slovensko.

"Zavlečením afrického moru ošípaných by sa teda opätovne prehĺbilo pasívne saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami, ktoré sa už aj tak z roka na rok neustále zvyšuje. Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až máj 2019 bolo pasívne v hodnote 769,5 milióna eur, v porovnaní s minulým rokom sa zvýšilo o 5,7 %. Krajina, chovatelia a výkonnosť agropotravinárstva by sa zo vzniknutej situácie spamätávali roky," podčiarkol.

Komora preto podľa jeho slov s vážnym znepokojením sleduje rozširovanie AMO na východe Slovenska. Každé jedno podcenenie veterinármi nariadených ochranných opatrení zvyšuje riziko zavlečenia nákazy do ďalších lokalít Slovenska.



SPPK podľa jeho slov apeluje na všetkých veľkochovateľov na Slovensku, aby v súčasnej situácii denne kontrolovali, či všetci pracovníci v chovoch na 100 % dodržiavajú veterinárne opatrenia a znižujú riziko zavlečenia nákazy.

Drobnochovatelia a bežní obyvatelia v rizikových oblastiach by mali v maximálne možnej miere dodržiavať pokyny veterinárov a hygienické predpisy, nemali by nakupovať odstavčatá od neregistrovaných chovateľov, nemali by organizovať spoločné poľovačky slovenských poľovníkov v Maďarsku a maďarských poľovníkov na Slovensku. Chovatelia by mali nakupovať len certifikované krmivo od overených výrobcov.



"Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vyzýva aj všetkých poľovníkov, aby v maximálne možnej miere znižovali početnosť populácie diviakov a aby okamžite pristúpili k lovu aj zakázaným spôsobom," uzavrel Macho.