Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Agrorezort upozorňuje na dôsledky zmeny klímy a nedostatok vody

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Martin Baumann

Globálne zmeny klímy majú na poľnohospodárstvo negatívny vplyv. Výkyvy počasia spôsobujú nielen extrémne sucho, ale aj nadmerné lokálne zrážky či zvýšenú eróziu pôdy.

Bratislava 22. marca (TASR) – Na vážne dôsledky globálnej zmeny klímy a nedostatok vody v poľnohospodárstve upozorňuje pri príležitosti Svetového dňa vody Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Médiá o tom v piatok informoval agrorezort.

„Kde niet vody, niet života. Táto pravda sa azda najviac prejavuje v poľnohospodárstve, ktoré zabezpečuje potravu pre celé ľudstvo. Až 70 % zdrojov pitnej vody je využívanej práve v poľnohospodárstve na dopestovanie plodín a chov zvierat," vyhlásila šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS). Zdôraznila, že k vodným zdrojom treba pristupovať mimoriadne zodpovedne, využívať ich šetrne a efektívne.

Globálne zmeny klímy majú na poľnohospodárstvo negatívny vplyv. Výkyvy počasia spôsobujú nielen extrémne sucho, ale aj nadmerné lokálne zrážky či zvýšenú eróziu pôdy. Ministerstvo v tejto súvislosti pripomenulo, že obdobia dažďov sa skracujú a so stúpajúcimi hladinami morí bude na svete viac nepoužiteľnej slanej vody. "Prudké výkyvy počasia si v uplynulých rokoch vypýtali svoju daň najmä od farmárov. Škody napáchané extrémnym suchom najviac postihli nepripravených. Nie je možné a ani udržateľné riešiť tieto problémy jednorazovými opatreniami,“ upozornila ministerka s tým, že v roku 2018 bolo vyčlenených 22 miliónov eur na budovanie a modernizáciu zavlažovacích systémov, čo má priniesť zníženie spotreby vody.

Veľkou výzvou je podľa ministerky zníženie enormného plytvania potravinami. V Európskej únii sa odhaduje, že až 20 % z celkovo vyrobených potravín sa stráca alebo vyhodí, zatiaľ čo 43 miliónov ľudí si nemôže každý druhý deň dovoliť kvalitné jedlo. Domácnosti produkujú viac ako polovicu celkového odpadu z potravín v EÚ, čo predstavuje 47 miliónov ton, pričom 70% potravinového odpadu vzniká v domácnostiach, stravovacích službách a maloobchode.

Riešenia na ochranu vody majú v rukách vláda, poľnohospodári, podnikatelia, spotrebitelia i domácnosti. "Blížime sa k bodu, keď polovica svetovej populácie bude trpieť nedostatkom vody. To, že na Slovensku jej máme v súčasnosti relatívny dostatok, neznamená, že sa tomuto problému nemusíme venovať. Práve naopak," uzatvára ministerka Matečná.