Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Airbus a Boeing získali objednávky celkovo za 15 mld. USD

Prvý let lietadla Airbus - A330neo. Foto: TASR/AP

Airbus v utorok získal objednávku na 36 strojov od filipínskej leteckej spoločnosti Cebu Air vrátane desiatich lietadiel nového modelu A321XLR s dlhým doletom.

Le Bourget 18. júna (TASR) - Airbus a Boeing získali počas druhého dňa leteckého veľtrhu v meste Le Bourget pri Paríži objednávky v celkovej hodnote 15 miliárd USD (13,35 miliardy eur). Oba koncerny bojujú o objednávky, keďže mnohé aerolínie zaznamenávajú pokles. Negatívny vplyv na Boeing a celé odvetvie malo tiež uzemnenie lietadiel Boeing 737 Max.

Airbus v utorok získal objednávku na 36 strojov od filipínskej leteckej spoločnosti Cebu Air vrátane desiatich lietadiel nového modelu A321XLR s dlhým doletom, ktorý európsky koncern predstavil v pondelok (17. 6.). Cena objednávok predstavuje šesť miliárd USD.

Airbus takisto uzavrel dohodu so Saudi Arabian Airlines o predaji ďalších 30 lietadiel A320neo v celkovej katalógovej hodnote 3,3 miliardy USD. A malajzijské aerolínie AirAsia zmenili objednávky na 253 lietadiel A320neo za väčší model A321neo. Finančné detaily transakcie neboli zverejnené.

Boeing získal veľmi potrebnú podporu po slabom štarte veľtrhu, keď si spoločnosť Korean Air objednala 20 strojov 787 Dreamliner v celkovej hodnote 6,3 miliardy USD.

Objednávky na najväčšom leteckom veľtrhu sú tento rok slabšie v porovnaní s inými rokmi, čo podporuje špekulácie, že desaťročie trvajúci boom sa môže končiť. Aerolínie bojujú s nadmernými kapacitami, spomaľovaním ekonomík a geopolitickými napätiami. Niektorí analytici tvrdia, že Airbus a Boeing budú čeliť rastúcemu počtu stornovaných objednávok.

Boeing navyše tvrdo zasiahli problémy modelového radu 737 Max. Tieto lietadlá sú po celom svete od marca uzemnené. Dôvodom boli pády dvoch lietadiel 737 počas necelých piatich mesiacov.

(1 EUR = 1,1234 USD)