Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Airbus bude brexit stáť desiatky miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akcie Airbusu výrazne posilňujú. Koncern vo štvrtok zverejnil výsledky za posledný štvrťrok vlaňajška, ktoré prekonali očakávania.

Londýn 14. februára (TASR) - Odchádzajúci šéf Airbusu Tom Enders uviedol, že firma míňa milióny eur na prípravu na dôsledky odchodu Británie z Európskej únie (EÚ). Upozornil, že brexit môže ovplyvniť budúce investície koncernu v Británii.

Akcie Airbusu výrazne posilňujú. Koncern vo štvrtok zverejnil výsledky za posledný štvrťrok vlaňajška, ktoré prekonali očakávania, vo svojom výhľade počíta s nárastom zisku v tomto roku a oznámil, že po rokoch slabého predaja ukončí produkciu veľkokapacitného lietadla A380.

Každé krídlo na komerčné lietadlo Airbusu sa konštruuje a vyrába v Británii. Firma v krajine generuje tržby 6 miliárd GBP (6,82 miliardy eur) a zamestnáva tu vyše 14.000 ľudí.

Enders v rozhovore pre CNBC odmietol prezradiť presné náklady firmy na prípravu brexitu, priznal však, že ide o desiatky miliónov. Podľa Endersa nejde o žiadne drobné a náklady sa budú ďalej zvyšovať.

Presun výroby z Británie nemá v súčasnosti ekonomický zmysel, uviedol Enders. Varoval však, že brexit môže ovplyvniť budúce investičné rozhodnutia. "Otázkou je, či pri príprave nových programov budeme Veľkú Britániu stále považovať za to správne miesto."