Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Aj mobilný telefón môže poslúžiť na detegovanie skrytých kamier

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tajné sledovanie predstavuje rastúce riziko, ktorému čelia ľudia na cestách.

Bratislava 22. mája (TASR) - Zneužívanie skrytých kamier na špehovanie hostí v prenajatých ubytovacích zariadeniach vyvoláva v súčasnosti záujem verejnosti, ale pre bezpečnostný priemysel nie sú takéto praktiky žiadnou novinkou. Sledovacie zariadenia, ako uvádzajú experti spoločnosti Kaspersky Lab, môžu cieliť na podnikateľov či zamestnancov firiem, politikov, aktivistov alebo novinárov.

Tajné sledovanie predstavuje rastúce riziko, ktorému čelia ľudia na cestách. Medzi ďalšie riziká patrí špehovanie zacielené na digitálne zariadenia, ako sú laptopy a telefóny a informácie, ktoré sú v nich uložené.

Aj mobilný telefón môže poslúžiť na odhalenie kamier, ktoré používajú infračervené osvetlenie, pretože kamery v mobilných telefónoch ho vedia detegovať.

"Ako bezpečnostní výskumníci sme neustále na cestách a uvedomujeme si potenciálne bezpečnostné hrozby. Správy o špehovaní hostí v prenajatých ubytovacích zariadeniach sú dôkazom, že tajné sledovanie nie je len niečo, čo sa deje vo filmoch, ale aj v realite. Aby ste boli v bezpečí, nemusíte si zaobstarať špičkové technológie a zavádzať drahé opatrenia. Základná súprava nástrojov a sedliacky rozum postačia na to, aby boli vaše digitálne zariadenia a informácie v bezpečí a vy si môžete užívať váš výlet bez obáv," hovorí bezpečnostný expert spoločnosti Marco Preuss.