Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Aktivita súkromného sektora eurozóny tento mesiac klesla

Eurozóna v 1. štvrťroku 2011 tesne unikla recesii, keď jej ekonomika vzrástla medzikvartálne o takmer zanedbateľných 0,1 %, a to najmä vďaka solídnemu výkonu Nemecka.

Londýn 24. mája (TASR) - Aktivita celého súkromného sektora eurozóny tento mesiac klesla a dosiahla najnižšiu úroveň za takmer tri roky.

Dôvodom je úbytok nových objednávok, ktorý núti firmy znižovať skladové zásoby aj počet zamestnancov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Markit.

Podľa rýchleho odhadu Markit kombinovaný index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora aj sektora služieb eurozóny klesol tento mesiac na 45,9 bodu z aprílových 46,7 bodu a dosiahol tak najnižšiu úroveň od júna 2009. Analytici pritom odhadovali, že klesne miernejšie, na 46,6 bodu.

Výsledky prieskumu sa zhodujú s vývojom ekonomiky, tvrdí hlavný analytik Markit Chris Williamson, podľa ktorého sa výkon hospodárstva regiónu v tomto, 2. štvrťroku zníži o 0,5 %. Dôvodom je prehlbujúca sa recesia v okrajových štátoch eurozóny, ktorá sa už šíri do jej jadra - Francúzska a Nemecka.

Aj aktivita výrobného sektora, ktorý bol počas nedávnej krízy hlavným motorom ožívania eurozóny, sa v máji prepadla na 35-mesačné minimum 45 bodov z 45,9 bodu v apríli. PMI služieb, ktorý je dominantným sektorom eurozóny, sa znížil o niečo miernejšie, na 46,5 bodu z aprílových 46,9 bodu.

Eurozóna v 1. štvrťroku 2011 tesne unikla recesii, keď jej ekonomika vzrástla medzikvartálne o takmer zanedbateľných 0,1 %, a to najmä vďaka solídnemu výkonu Nemecka. Analytici však očakávajú, že v tomto štvrťroku čaká hospodárstvo menovej únie pokles.