Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Albánsko začne privatizovať lesy

Sali BerishaFoto: TASR/AP

Albánsky premiér Sali Berisha uprednostňuje privatizáciu, lebo súkromná sféra riadi firmy lepšie ako štátna.

Tirana/Viedeň 5. marca (TASR) - Albánsky premiér Sali Berisha cez víkend rakúskym novinárom v Tirane povedal, že jeho vláda začne privatizovať lesy v krajine. Poukázal na to, že s rovnakým program bolo úspešné aj Nórsko. Okrem toho chce premiér na 100 % sprivatizovať ďalšie energetické podniky. Medzi nimi by sa mala nachádzať spoločnosť Alpetrol aj päť hydroelektrární. Albánsko bude pokračovať v budovaní cestnej siete a na programe sa chce zúčastniť aj rakúsky stavebný koncern Strabag.

Berisha povedal, že uprednostňuje privatizáciu, lebo súkromná sféra riadi (firmy) lepšie ako štátna. Za svoj vzor označil bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana. Keď ako lekár-kardiológ prišiel v roku 1992 do politiky, mal "nulové predstavy" o ekonomike.

Albánska ekonomika vzrástla od roku 2008 o 18 % a výsledok bol najlepší v Európe. Zahraničné investície sa v rovnakom období zvýšili o 316 %. Export od roku 2009 do roku 2011 vzrástol na dvojnásobok. Príjmy na obyvateľa dosiahli už takmer 9000 USD (6809,41 eura). Keď pred 21 rokmi vstúpil do vlády, predstavovali len 204 USD.

Albánsko sa teraz zameriava na budovanie cestnej infraštruktúry, evidenciu pôdy a budovanie hydroelektrární. Zlepšenie cestnej siete má prispieť k tomu, aby každý Albánec, ktorý cestuje do Tirany, prekonal trasu o 60 % rýchlejšie než teraz. Od roku 2006 sa v krajine spevnilo viac ako 9000 km ciest.

Asi 50 % domácností je už elektrifikovaných. Ďalšiu elektrickú energiu z vody prinesie realizácia 110 zmlúv so súkromnými firmami, ktoré postavia 320 vodných elektrární. Rakúska firma ENV a nórska spoločnosť Statkraft postavia najväčšiu z nich. Mala by stáť asi miliardu USD.

Berisha informoval, že krajina má pod povrchom najväčšie ropné ložiská v Európe. Odhadujú sa na šesť miliárd barelov (1 barel = 159 litrov).

Albánsko chce ďalej rozvíjať aj turistický ruch. V rokoch 2002 až 2011 sa zvýšil počet návštevníkov tejto krajiny z 300.000 na viac ako štyri milióny ročne.