Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

American Airlines dali dovolenku množstvu pilotov, ohrozí to lety

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa odborovej organizácie Allied Pilots Association spoločnosť naplánovala zhruba 15.000 letov v období 17. až 31. decembra bez kapitána, prvého pilota alebo dokonca obidvoch.

Washington 30. novembra (TASR) - Letecká spoločnosť American Airlines pre počítačovú chybu poskytla počas vianočného obdobia dovolenky príliš veľkému počtu pilotov, čo môže ohroziť tisíce letov.

Podľa odborovej organizácie Allied Pilots Association spoločnosť naplánovala zhruba 15.000 letov v období 17. až 31. decembra bez kapitána, prvého pilota alebo dokonca obidvoch. Možné výpadky sa dotknú najrušnejších letísk, napríklad, Dallasu, Chicaga a Miami.

American Airlines sú najväčšou leteckou spoločnosťou sveta, zamestnávajú približne 15.000 pilotov a v decembri chcú uskutočniť 200.000 letov. Aerolínie vo svojom vyjadrení ubezpečili, že urobia maximum, aby výpadky boli minimálne. Spoločnosť ponúka svojím pilotom 150 % platov, ak prevezmú najviac ohrozené lety.

Piloti si každý mesiac vypracúvajú plány letov. Počítačová chyba však spôsobila, že systém prijal žiadosť o dovolenku, i keď na daný let nebol k dispozícii žiadny iný pilot. Za normálnych okolností by systém takúto žiadosť odmietol, a to najmä v najrušnejšom období, ako sú Vianoce.

Odbory však protestujú proti úmyslu spoločnosti osloviť záložných pilotov a ponúknuť vyšší plat za prevzatie neobsadených letov. Podľa nich tak aerolínie porušujú kolektívnu zmluvu, keďže ponúkajú riešenie bez ich súhlasu.