Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Americká pekárenská firma Hostess Brands končí, prepustí 18.500 ľudí

Foto: TASR/AP

Dôvodom je týždeň trvajúci štrajk tisícov zamestnancov na protest proti navrhovanému znižovaniu platov.

Irving 16. novembra (TASR) - Americká spoločnosť Hostess Brands, výrobca v USA obľúbených plnených piškótových koláčov Twinkie, oznámil ukončenie činnosti a prepustenie všetkých 18.500 zamestnancov. Dôvodom je týždeň trvajúci štrajk tisícov zamestnancov na protest proti navrhovanému znižovaniu platov. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.

Súkromná firma, ktorú založili v roku 1930 a v januári požiadala súd o ochranu pred veriteľmi, varovala štrajkujúcich zamestnancov, že ak do štvrtkovej polnoci (15.11.) neukončia štrajk a prevádzky neobnovia v plnej miere výrobu, podá na súde žiadosť o ukončenie činnosti a predaj majetku. Spoločnosť mala problémy už pred niekoľkými rokmi, keď spod prvej bankrotovej ochrany sa dostala začiatkom roka 2009.

"Snažili sme sa o to, aby sme k takému rozhodnutiu nemuseli dospieť, no Hostess Brands už nemá žiadnu inú možnosť, ako začať proces ukončenia činnosti a prípravy na predaj našich značiek," uviedol výkonný riaditeľ Gregory Rayburn v liste zamestnancom zverejnenom na webovej stránke spoločnosti. Ako dodal, o prácu prídu postupne všetci zamestnanci.