Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Analytik: Kontaminácia ruskej ropy je krátkodobá udalosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z dlhodobého hľadiska je pre ropu a aj pohonné hmoty stále najdôležitejšie zníženie ťažby kartelom OPEC. Ten od novembra znížil svoju produkciu o 2,5 milióna barelov ropy denne.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Kontaminácia ruskej ropy je krátkodobá udalosť. Rusko už uviedlo, že od 29. apríla bude dodávať čistú ropu. Uviedol to pre TASR k problému ruskej ropy znečistenej zlúčeninami chlóru Boris Tomčiak, analytik Finlord, s.r.o.

"Odhaduje sa, že kontaminovaných mohlo byť približne 700.000 barelov ropy. Rafinérie v strednej Európe a v Nemecku musia narýchlo získať ropu z iných zdrojov. Krátkodobo to vytvorí na niekoľko dní mierny tlak na rast cien ropy v Európe," upozornil.

Dodal, že z dlhodobého hľadiska je pre ropu a aj pohonné hmoty stále najdôležitejšie zníženie ťažby kartelom OPEC. Ten od novembra znížil svoju produkciu o 2,5 milióna barelov ropy denne. V poslednom týždni sa k tomuto dôvodu pridalo aj rozhodnutie USA nepredĺžiť výnimky zo sankcií voči Iránu.

"Pohonné hmoty na Slovensku budú v prvej polovici mája naďalej zdražovať. Rast cien by mal byť na úrovni 2 až 3 centov za liter," doplnil Tomčiak.