Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Analýza: Efektivita opatrení Európskej centrálnej banky je otázna

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Uvoľnenie menovej politiky ECB by nemalo mať vplyv ani na aktuálne úrokové sadzby v slovenských bankách.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Zníženie depozitnej úrokovej sadzby a spustenie nákupu dlhopisov (QE), ktoré vo štvrtok (12. 9.) oznámila Európska centrálna banka (ECB), nemusí priniesť očakávaný rast inflácie a povzbudenie európskej ekonomiky, upozornili niektorí analytici. Uvoľnenie menovej politiky ECB by nemalo mať vplyv ani na aktuálne úrokové sadzby v slovenských bankách.

"Mario Draghi, končiaci šéf ECB, pred odchodom ešte raz vytiahol bazuku," zhodnotil ostatné kroky ECB hlavný ekonóm Czech found Lukáš Kovanda. Tlačenie nových peňazí a nákup dlhopisov však nevítajú všetci. "Centrálni bankári rozpočtovo zodpovednejších krajín Draghiho bazuke razantne oponovali. Nejde iba o Nemcov, ale tiež o Rakúšanov, Holanďanov, Estóncov a dokonca aj Francúzov," upozornil Kovanda, podľa ktorého opatreniam tlieskajú iba tí, ktorí si myslia, že na súčasný slabnúci rast západných ekonomík je liekom ďalšie zadlžovanie.

"Veľmi pravdepodobne v skutočnosti "bazuka" prakticky nijak neprispeje k tomu, aby firmy produktívne investovali a domácnosti, aby žiaducim spôsobom utrácali a roztáčali tak kolesá ekonomiky," dodal Kovanda.

Podľa analytika VÚB Banky Michala Lehutu odchádzajúci šéf ECB do veľkej miery naplnil očakávania finančných trhov, i keď mnohí očakávali pokles depozitnej sadzby až na -0,6 %. "ECB tiež prízvukuje, že úrokové sadzby ponechá na dnešných či ešte nižších úrovniach, až kým sa inflácia v eurozóne jasne nevráti k dvojpercentnému cieľu. Aktuálne dosahuje 1,0 %," upozornil Lehuta. Pripomenul však, že efektivita dodatočných opatrení ECB môže byť podľa viacerých ekonómov z hľadiska ich stimulačných vplyvov na ekonomiku eurozóny nižšia ako v minulosti.

Za krok správnym smerom považuje spustenie kvantitatívneho uvoľňovania analytička Poštovej banky Jana Glasová. "Očakávame, že prijatý balík stimulačných opatrení by mohol pomôcť k vyššiemu rastu európskej ekonomiky a v konečnom dôsledku aj slovenskej ekonomiky," uviedla. Okrem podpory ekonomického rastu budú podľa nej opatrenia ECB držať úrokové sadzby na bankovom trhu naďalej na minimálnych úrovniach. "Predpokladáme, že úrokové sadzby sa tak skoro zvyšovať nebudú, keďže aj program QE je zatiaľ spustený na dobu neurčitú a pokiaľ bude bežať, sadzby nahor nepôjdu," myslí si Glasová.

Rovnaký názor má aj analytik Slovenskej sporiteľne Matej Bašták. "Trh už niekoľko mesiacov očakával skôr uvoľnenie ako sprísnenie menovej politiky ECB, čo sa aj prejavilo v znížení úrokov na hypotékach v lete tohto roka. Preto do budúcna očakávame stabilný vývoj sadzieb bez ďalšieho výrazného poklesu," dodal.