Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Apple predal za prvý víkend vyše päť miliónov iPhonov 5

Foto: TASR/AP Photo

Nový model iPhone 5 sa začal predávať v piatok 21. septembra v USA, Austrálii, Kanade, Francúzsku, Nemecku, Hongkongu, Japonsku, Singapure a v Británii.

San Francisco 24. septembra (TASR) - Apple predal vyše 5 miliónov iPhonov 5 za prvé tri dni uvedenia nového telefónu na trh 21. septembra. Dnes o tom informoval americký koncern.

Apple tak prekonal rekordný predaj iPhonu 4, z ktorého sa počas prvého víkendu po uvedení na trh v októbri 2011 predalo vyše 4 milióny kusov. Koncern uviedol, že vypredal svoju prvú dodávku iPhonov 5. Spoločnosť doručila telefón väčšine zákazníkov s predobjednávkou. Ostatní dostanú iPhone v októbri.

Úspešný štart nového iPhonu je kľúčový pre ďalší rast Apple. Nový model iPhone 5 s väčším displejom a rýchlejšou bezdrôtovou technológiou sa začal predávať v piatok 21. septembra v USA, Austrálii, Kanade, Francúzsku, Nemecku, Hongkongu, Japonsku, Singapure a v Británii. V ďalších 22 krajinách sa dostane na pulty tento piatok 28. septembra. Do konca roka by sa mal predávať vo vyše 100 krajinách po celom svete.

Predaj iPhonov z uplynulého víkendu sa započíta do výsledkov hospodárenia Apple za 4. kvartál fiškálneho roka 2011/12, ktorý sa skončí 30. septembra. Analytici v priemere očakávajú zisk okolo 8,3 miliardy USD (6,4 miliardy eur) pri tržbách vo výške 36,1 miliardy USD.

Apple okrem nového iPhonu vydal novú verziu operačného systému pre mobilné zariadenia iOS 6. Vyše 100 miliónov zákazníkov Apple si stiahlo túto novú verziu operačného systému.

Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.