Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ASMUSSEN: Eurozóna by mala schváliť Grécku peniaze len na roky 2013-14

Jörg Asmussen Foto: TASR/AP

Ministri financií eurozóny a generálna riaditeľa MMF Christine Lagardeová budú 20. novembra na mimoriadnej schôdzi rokovať o tom, ako dosiahnuť, aby bol grécky dlh udržateľný.

Berlín 19. novembra (TASR) - Eurozóna by mala tento týždeň schváliť financie pre Grécko na roky 2013 a 2014 a ponechať rozhodnutie o ďalšej pomoci na neskôr.

Uviedol člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Jörg Asmussen v rozhovore pre nemeckú televíziu ZDF, z ktorého citujú agentúry Reuters a RTTNews.

Jeho návrh pravdepodobne nahnevá Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý chce trvalé riešenie gréckych problémov.

Asmussen v rozhovore pre ZDF pripustil, že Grécko ešte ani v rokoch 2015 a 2016 nebude mať prístup na finančné trhy. Bude tak potrebovať ďalšiu pomoc od eurozóny, ktorá však bude spojená s novým balíkom opatrení.

Ministri financií eurozóny a generálna riaditeľa MMF Christine Lagardeová budú 20. novembra na mimoriadnej schôdzi rokovať o tom, ako dosiahnuť, aby bol grécky dlh udržateľný.

Lagardeová už médiám povedala, že presadzuje schválenie trvalého riešenia dlhových problémov Grécka, čím sa podľa nej ukončí neistota, a to pomôže naštartovať hospodársky rast. Inými slovami, fond navrhuje, aby vlády eurozóny odpustili Aténam časť dlhu. Ale Nemecko, ktoré ako najväčšia ekonomika bloku muselo prispieť najväčšou sumou na záchranu Grécka, s tým nesúhlasí.

Ďalšou možnosťou, ako dosiahnuť udržateľnosť gréckeho dlhu, je znova mu znížiť úroky zo záchranných úverov a predĺžiť termín ich splatnosti.

Asmussen v tejto súvislosti upozornil, že nové a nové úvery situáciu v Grécku neriešia, ale zvyšujú jeho zadlženie.

"Musíme hľadať riešenie, ktoré nezvýši zadlženosť krajiny, napríklad spätné odkúpenie dlhu, alebo zníženie úrokov z úverov," dodal.