Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Madrid pre smog dočasne zakázal vjazd starším vozidlám, zatiaľ na deň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Došlo k tomu dva týždne po tom, ako vykázal z centra mesta veľkú časť osobnej dopravy. Španielske hlavné mesto sa tak snaží bojovať proti znečisteniu ovzdušia.

Madrid 13. decembra (TASR) - Madrid v stredu (12.12.) dočasne zakázal starším vozidlám, ktoré produkujú najviac emisií, jazdiť po jeho uliciach. Došlo k tomu dva týždne po tom, ako vykázal z centra mesta veľkú časť osobnej dopravy. Španielske hlavné mesto sa tak snaží bojovať proti znečisteniu ovzdušia.

Madrid aktuálne zápasí s vysokou mierou znečistenia, čiastočne pre slabý vietor, preto sa rozhodol pristúpiť k dočasnému zákazu jazdy všetkých starších áut.

Konkrétne, vozidlá na benzín vyrobené pred rokom 2000 a dieselové vozidlá vyrobené pred rokom 2006 mali v stredu zakázaný vjazd nielen do centra mesta, ale aj na mestský okruh M-30, zatiaľ iba do štvrtka, uviedla radnica. Tieto kritériá spĺňa približne 17 % vozidiel v Madride.

Bolo to prvýkrát, čo mestské úrady aktivovali druhú fázu svojho nového protokolu proti znečisteniu.

V rámci prvej fázy radnica v Madride od konca novembra zaviedla obmedzenia pre vjazd áut do historického centra v snahe znížiť emisie z výfukových plynov o 40 %.