Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Bankový dohľad ECB nad bankami v eurozóne do začiatku roka 2014

Symbol eura pred budovou ECB Foto: TASR/AP

Pätnásťstránkový dokument o budúcej hospodárskej a menovej únii dostanú európski lídri na nadchádzajúcom summite Európskej únie, ktorý sa uskutoční 13. a 14. decembra.

Brusel 6. decembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) by mala prevziať dohľad nad bankami v eurozóne do začiatku roka 2014. Vyplýva to z pripravovanej správy, ktorá naznačuje, že vytvorenie tzv. bankovej únie potrvá o niečo dlhšie, ako sa pôvodne čakalo. Informuje o tom agentúra Reuters.

Pätnásťstránkový dokument o budúcej hospodárskej a menovej únii dostanú európski lídri na nadchádzajúcom summite Európskej únie, ktorý sa uskutoční 13. a 14. decembra. V správe sa okrem iného uvádza, že návrh nového systému, ktorý umožní trvalému záchrannému fondu podieľať sa priamo na rekapitalizácii bánk v eurozóne, musí byť hotový do marca 2013.

Okrem toho, dokument odporúča 17 krajinám eurozóny, aby po roku 2014 vytvorili nezávislú "fiškálnu kapacitu", ktorá by pomáhala štátom "absorbovať jednorazové ekonomické šoky". Takáto fiškálna kapacita by neskôr mohla slúžiť ako základ pre emisiu spoločných dlhopisov, čo však neznamená, že k nej musí dôjsť.

"Z dlhodobého hľadiska kľúčovým aspektom fiškálnej kapacity, ktorý je potrebné starostlivo preskúmať, je jeho prípadná schopnosť poskytovať pôžičky," uvádza sa v správe.

Dokument načrtáva cestu k tesnejšej finančnej integrácii štátov eurozóny. Prvým krokom na tejto ceste má byť jednotný dohľad nad bankami v eurozóne, ktorý bude mať na starosti ECB. Presun právomocí na Európsku centrálnu banku z národných centrálnych bánk umožní komerčným bankám, aby požiadali o finančnú pomoc namiesto národných vlád priamo Európsky mechanizmus pre stabilitu.

Nemecko má však výhrady voči týmto plánom. Obáva sa, že na záchranu bánk slabších štátov eurozóny bude musieť ako najväčšia ekonomika opäť aj najviac prispievať.