Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Bankrot Grécka by Rakúsko vyšiel na asi miliardu eur

Maria Fekterová Foto: TASR/AP

Podľa rakúskej ministerky financií Marie Fekterovej je to približne objem peňazí, ktoré by krajina musela poskytnúť banke Kommunalkredit patriacej k najviac angažovaným na gréckom trhu.

Viedeň 5. marca (TASR) - Nesolventnosť Grécka by Rakúsko vyšla minimálne na jednu miliardu eur, čo je približne objem peňazí, ktoré by krajina musela poskytnúť banke Kommunalkredit patriacej k najviac angažovaným na gréckom trhu. Povedala to počas víkendu rakúska ministerka financií Maria Fekterová.

Ministerka tento odhad zverejnila krátko potom, ako ratingová agentúra Moody's znížila rating Grécka na stupeň C. Ten predstavuje najnižšiu úroveň na stupnici agentúry, pričom Moody's dodala, že už nebude krajine stanovovať výhľad ratingu.

Riziko, že Grécko bude musieť vyhlásiť platobnú neschopnosť, je aj napriek dohode s medzinárodnými veriteľmi stále vysoké. V takom prípade by podľa Fekterovej Rakúsko muselo zrealizovať plnenie úverových garancií.

"Ak by sa tak stalo (bankrot Grécka), táto banka (Kommunalkredit) by potrebovala v krátkom čase obrovský balík peňazí," uviedla Fekterová pre rakúsky rozhlas. Banku Kommunalkredit, ktorá sa špecializuje na financovanie infraštruktúrnych projektov, zoštátnila vláda v roku 2008 potom, ako sa banka dostala po nástupe finančnej krízy do problémov.