Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Banky si od ECB požičali na tri roky 530 miliárd eur

ECB chce napumpovaním likvidity do bánk rovnako ako tým, že drží kľúčový úrok na rekordnom minime 1 %, zabrániť vyschnutiu peňažných trhov.

Frankfurt nad Mohanom 29. februára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) v priebehu približne dvoch mesiacov po druhý raz ponúkla lacné trojročné peniaze. Týmto spôsobom sa snaží riešiť problémy finančného sektora s likviditou a znížiť v eurozóne refinančné náklady štátov a podporiť dostupnosť úverov pre firmy.

Na dnešnom tendri sa zúčastnilo 800 bánk, ktoré si požičali celkovo takmer 530 miliárd eur. To je ešte výrazne viac než 489 miliárd eur, ktoré si finančné inštitúty požičali od ECB v rámci prvej podobnej operácie v decembri 2011.

ECB chce napumpovaním likvidity do bánk rovnako ako tým, že drží kľúčový úrok na rekordnom minime 1 %, zabrániť vyschnutiu peňažných trhov. Banky si totiž vzájomne nedôverujú a nie sú si ochotné vzájomne požičiavať peniaze, čo narušuje medzibankový trh. Existujú obavy, že banky budú mať problémy s likviditou, čo by znamenalo obmedzenie pri poskytovaní úverov.

Problémy požičať si inde ako u centrálnej banky majú predovšetkým finančné inštitúty z krajín bojujúcich s dlhovou krízou, ako sú Grécko, Španielsko a Taliansko. Na prvom 3-ročnom tendri sa zúčastnili predovšetkým banky z juhoeurópskych štátov. Napríklad nemecké banky sa k nemu postavili zdržanlivo z obavy, že by to mohlo poškodiť ich imidž a že by sa mohli začať šíriť špekulácie o ich problémoch.

Stratég UniCredit Luca Cazzulani si myslí, že druhý 3-ročný tender ECB podporí rizikový apetít investorov a zrejme z toho budú profitovať talianske a španielske dlhopisy rovnako ako akciové trhy.