Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Bini Smaghi varuje pred ničivými dôsledkami odchodu Grécka z eurozóny

Lorenzo Bini Smaghi Foto: TASR/AP

Odchod Grécka z menovej únie bude mať podľa bývalého člena predstavenstva ECB devastujúce následky a zasiahne slabé štáty.

Rím 15. júna (TASR) - Riadený odchod Grécka z eurozóny je neuskutočniteľný a jeho vystúpenie z menovej únie by malo ničivé dôsledky.

Upozornil na to v rozhovore pre agentúru Reuters bývalý člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Lorenzo Bini Smaghi v predvečer predčasných volieb, ktoré rozhodnú o tom, či zadlžená krajina zostane členom bloku.

Bini Smaghi je presvedčený, že ak si Gréci zvolia strany, ktoré akceptujú dohodu o záchrannom úvere, môžu veritelia jeho podmienky zmierniť, aby pomohli zadlženej krajine.

"Predstava riadeného odchodu Grécka z eurozóny je jednoducho nezmysel. Neexistuje usporiadaný odchod," vyhlásil Bini Smaghi, ktorému vlani vypršal mandát v ECB a momentálne prednáša na prestížnej americkej univerzite Harvard.

Varoval tiež, že vylúčenie Grécka z menovej únie bude mať devastujúce následky a zasiahne slabé štáty eurozóny, o čom svedčí už súčasný rast výnosov zo španielskych a talianskych dlhopisov.

Bini Smaghi ale prejavil len málo sympatií ku Grékom, ktorí podľa neho dostali obrovské záchranné úvery, ale stále nie sú ochotní dokončiť potrebné reformy.

Pripomenul, že mzdy v gréckom verejnom sektore sa od zavedenia eura v roku 2002 zdvojnásobili, pričom krajina sa do menovej únie dostala na základe nepravdivých údajov. Napriek tomu verí, že podmienky záchranných úverov pre Grécko je možné zmierniť.

"Ak nová vláda, ktorá vzíde z víkendových volieb vyhlási, že je ochotná rešpektovať dohodu o podmienkach finančnej pomoci od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, myslím, že dôjde k ich úprave, pri ktorej sa zohľadní hĺbka recesie gréckej ekonomiky," dodal.