Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Volkswagen dostal za emisnú kauzu v Nemecku miliardovú pokutu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pokuta zo strany prokuratúry v Braunschweigu prichádza takmer tri roky potom, ako automobilka priznala, že do vozidiel s naftovým motorom montovala problematický softvér.

Wolfsburg 13. júna (TASR) - Nemecká automobilka Volkswagen dostala v Nemecku v súvislosti s emisnou kauzou pokutu vo výške 1 miliardy eur. Firma pokutu, ktorú jej stanovila nemecká prokuratúra, prijala.

"Po dôslednom preskúmaní Volkswagen pokutu akceptoval, pričom odvolávať sa proti nej nebude. Tým uznáva aj svoju zodpovednosť za naftovú krízu. Zároveň to pokladá za ďalší významný krok smerom k jej prekonaniu," uviedla automobilka v oficiálnom oznámení. Udelením pokuty sa tak ukončí konanie proti automobilke.

Pokuta zo strany prokuratúry v Braunschweigu prichádza takmer tri roky potom, ako automobilka priznala, že do vozidiel s naftovým motorom montovala problematický softvér, ktorý umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. K priznaniu spoločnosť dotlačila americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA), ktorá existenciu sporného softvéru v státisícoch naftových áut v Spojených štátoch oznámila v polovici septembra 2015. Volkswagen neskôr priznal, že vo svete jazdí takmer 11 miliónov áut s takýmto softvérom, väčšina z nich v Európe.

Škandál následne viedol k rozsiahlym emisným testom naftových vozidiel v Spojených štátoch, Európskej únii aj inde vo svete. Najnovšia pokuta znamená pre VW ďalšie náklady v súvislosti s emisnou kauzou, keďže v USA sa spoločnosť dohodla na zaplatení pokuty vo výške 4,3 miliardy USD (3,66 miliardy eur).