Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Britské aerolínie easyJet zrušili v letnej sezóne zhruba 2 % letov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Po tom, čo vlani v lete do leteckej dopravy a komfortu cestujúcich zasiahli problémy s nedostatkom letiskového personálu, toto leto sa očakávajú komplikácie v oblasti riadenia letovej prevádzky.

Londýn 10. júla (TASR) - Britské aerolínie easyJet zrušili približne 2 % letov v rámci svojho letného letového poriadku, čo zasiahne dovolenkové plány zhruba 180.000 cestujúcich. Ako dôvod firma uviedla očakávané problémy súvisiace s riadením letovej prevádzky v Európe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po tom, čo vlani v lete do leteckej dopravy a komfortu cestujúcich zasiahli problémy s nedostatkom letiskového personálu, toto leto sa očakávajú komplikácie v oblasti riadenia letovej prevádzky. Upozornila na to v minulých dňoch Európska organizácia pre bezpečnosť leteckej prevádzky Eurocontrol.

Európsky vzdušný priestor zasiahla vojna na Ukrajine, navyše, v niektorých lokalitách chýbajú v tomto segmente zamestnanci alebo hrozia štrajky. EasyJet, ktorá je najväčšou britskou leteckou spoločnosťou z pohľadu počtu cestujúcich, v pondelok oznámila, že v rámci letného letového poriadku preto zruší 1700 letov. Dodala, že ak urobí zmeny v letovom poriadku teraz, vyhne sa rušeniu letov na poslednú chvíľu, čo je omnoho drahšie a pre cestujúcich podstatne nepohodlnejšie.

Aerolínie uviedli, že majú dostatok pilotov aj palubného personálu, avšak obavy z problémov v letovej prevádzke ich prinútili zredukovať počet plánovaných letov, väčšinou z londýnskeho letiska Gatwick. Spoločnosť pôvodne plánovala vo zvyšku júla a v auguste zrealizovať 90.000 letov. Z dotknutých pasažierov ich však už 95 % presunula na alternatívne lety.