Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Britské domácnosti sú opatrné a strážia si výdavky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu tzv. index financií domácností, ktorý odráža ich názor na vývoj osobných financií, v prípade Británie v marci klesol na 43,3 bodu a dosiahol tak najnižšiu úroveň od februára 2018.

Londýn 18. marca (TASR) - Britské domácnosti tento mesiac hodnotia svoju finančnú situáciu najpesimistickejšie za celý rok. A blížiaci sa brexit ich prinútil k väčšej opatrnosti, pokiaľ ide o veľké výdavky. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti IHS Markit.

Podľa prieskumu tzv. index financií domácností, ktorý odráža ich názor na vývoj osobných financií, v prípade Británie v marci klesol na 43,3 bodu a dosiahol tak najnižšiu úroveň od februára 2018. Tento čiastkový index má od vlaňajšieho augusta za sebou sériu poklesov.

Spoločnosť Markit však zároveň uviedla, že domácnosti prejavujú určitú odolnosť voči chaotickému brexitu bez dohody. Respondenti sa totiž menej obávajú o svoje zamestnanie a aj vyhliadky na udržanie životnej úrovne hodnotia ako dobré.

Miera nezamestnanosti v Spojenom kráľovstve je aktuálne najnižšia od roku 1975. A aj rastúce mzdy a slabá inflácia pomáhajú vybalansovať neistotu spojenú s brexitom pre mnohých ľudí v Británii.

Ale chuť domácností na nákupy drahých položiek, ako sú napríklad autá alebo dovolenky, klesla v marci najstrmšie od septembra 2017.

"Prudký pokles záujmu britských domácností o veľké nákupy bol hlavným signálom, že neistota spojená s brexitom mala určitý vplyv na spotrebiteľské výdavky," uviedol Tim Moore z IHS Markit.

A pre ostrovnú ekonomiku je tiež zlé, že aj mnohé firmy znižujú investície.

Na prieskume spoločnosti IHS Markit sa zúčastnilo 1500 ľudí a uskutočnil sa v období od 7. do 12. marca, teda predtým, ako parlament 14. marca hlasoval o odložení brexitu.