Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Britský parlament chce ekonomické odhady pred hlasovaním o brexite

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson a EÚ dosiahli tento týždeň revíziu dohody o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z bloku.

Londýn 18. októbra (TASR) - Finančný výbor britského parlamentu žiada ministerstvo financií (MF) v Londýne, aby vypracovalo nové ekonomické predpovede o nákladoch na odchod krajiny z Európskej únie (EÚ) podľa podmienok revidovanej dohody ešte predtým, ako o nej bude v sobotu (19. 10.) hlasovať.

„Je neprijateľné, že výbor nedostal tieto informácie od ministerstva financií. Zdá sa, že ide o pokus vyhnúť sa kontrole,“ uviedla predsedníčka výboru Catherine McKinnellová v liste ministrovi financií Sajidovi Javidovi.

Javid novinárom vo štvrtok (17. 10.) povedal, že nemá v úmysle aktualizovať prognózy ministerstva financií týkajúce sa nákladov na brexit, ktoré boli naposledy vypracované v novembri 2018.

Britský premiér Boris Johnson a EÚ dosiahli tento týždeň revíziu dohody o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z bloku. Tú však musí schváliť britský parlament, ktorý predchádzajúcu dohodu opakovane odmietol, aj Európsky parlament.