Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Cena ropy rastú, obchodníci majú záujem o dodávky v januári

Cenu ropy zatiaľ izraelsko-palestínsky vojnový konflikt výraznejšie neovplyvňuje.

New York 17. novembra (TASR) - Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s termínom dodávky v decembri sa predával v piatok (16.11.) na záver obchodovania na newyorskej komoditnej burze po 86,67 USD (68 eur) a v priebehu dňa zdražel o 1,22 USD. Informovala o tom agentúra Reuters.

Uviedla tiež, že obchodníci mali oveľa väčší záujem o dodávky ropy v januári. Jej barel zdražel o 1,05 USD na 86,92 USD.

Cena barelu severomorskej ropy Brent s dodávkou v januári vzrástla o 94 centov na 108,95 USD.

Cenu ropy zatiaľ izraelsko-palestínsky vojnový konflikt výraznejšie neovplyvňuje. Jej dodávky z Blízkeho východu pokračujú plynulo, ale situácia by sa mohla zmeniť, ak sa boje rozšíria. Palestínske rakety podľa agentúry AP začali dopadať blízko Jeruzalema a už druhý deň zasahovali objekty v Tel Avive. Izrael by mal mobilizovať do 75.000 záložníkov. Rozruch vyvolalo aj vyhlásenie irackého veľvyslanca pri Lige arabských krajín v Káhire. Povedal, že by privítal, keby arabské štáty použili ropu ako zbraň, aby prinútili zastaviť izraelské útoky na Gazu. Neskôr svoje vyjadrenie odvolal s tým, že Bagdad na jej rokovaní nedá nijaký návrh.

Stretnutie prezidenta Baracka Obamu s predstaviteľmi oboch komôr Kongresu sa skončilo bez výsledku. Kongresmani po jeho skončení uviedli, že rokovanie bude pokračovať s úsilím nájsť východisko zo situácie, aby nedošlo k takzvanému fiškálnemu útesu. Ak by sa nedosiahla dohoda, od začiatku januára by sa museli automaticky uskutočniť veľké škrty v rozpočte a prestali by platiť všetky doterajšie daňové úľavy.