Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Ceny dovozu do Nemecka v marci klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vývoj dovozných cien výrazne ovplyvnili energie, ktorých ceny klesli o vyše 15 %.

Wiesbaden 30. apríla (TASR) - Ceny dovozu do Nemecka pokračovali v marci v poklese, tempo poklesu však bolo najslabšie za posledný rok. Vývoj dovozných cien výrazne ovplyvnili energie, ktorých ceny klesli o vyše 15 %. Údaje, ktoré v utorok zverejnil nemecký štatistický úrad Destatis, priniesli portály RTTNews a tradingeconomics.

Nemecké dovozné ceny klesli v marci medziročne o 3,6 % po februárovom poklese na úrovni 4,9 %. Ceny dovozu klesli už 13. mesiac po sebe, pričom marcové tempo poklesu bolo najslabšie od marca minulého roka. Pokles bol zároveň miernejší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali s poklesom dovozných cien o 3,8 %.

Pod medziročný pokles cien dovozu sa najvýraznejšie podpísali ceny dovážaných energií a polotovarov. V prvom prípade ceny klesli o 15,1 % a v druhom o 5,9 %. Čo sa týka energií, najprudšie sa znížili ceny dovážanej elektriny a zemného plynu, výrazne však klesli aj ceny uhlia.

Pri polotovaroch najprudší pokles zaznamenali ceny dovážaných umelých hnojív, papiera a lepenky, kovov a plastov v primárnej forme. Vo všetkých prípadoch pokles dosiahol dvojciferné hodnoty. Naopak, zvýšili sa ceny kapitálových tovarov a mierny rast zaznamenali ceny dovážaných spotrebných tovarov.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny dovozu v marci zvýšili, a to o 0,4 %. Vrátili sa tak po februárovom poklese k rastu, ktorý zaznamenali aj v prvom mesiaci roka. Vo februári klesli o 0,2 %.

Čo sa týka cien nemeckého exportu, tie klesli v marci medziročne o 1 %. Aj v tomto prípade sa tempo poklesu zmiernilo, avšak iba minimálne, keď vo februári medziročný pokles vývozných cien dosiahol 1,1 %. V medzimesačnom porovnaní sa ceny exportu zvýšili o 0,1 % po tom, ako vo februári vzrástli o 0,2 %.