Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy opäť mierne rastú, obavy z dlhovej krízy sa zmiernili

Foto: TASR/AP

Svetové komodity - ropa

Singapur 18. apríla (TASR) - Ceny ropy dnes ráno mierne vzrástli. Obavy z prehĺbenia európskej dlhovej krízy sa po úspešnej utorkovej (17. 4.) aukcii španielskych dlhopisov zmiernili. K zlepšeniu nálady na trhoch prispelo aj zlepšenie prognózy rastu svetovej ekonomiky zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF).

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa dnes o 7.41 SELČ predával po 104,47 USD (79,55 eura). To je o 27 centov viac ako v utorok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 1,27 USD a uzavrel na 104,20 USD za barel. Júnový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 5 centov na 118,83 USD/barel.

Rast cien čierneho zlata brzdí utorková správa American Petroleum Institute, podľa ktorej sa zásoby ropy v USA počas minulého týždňa zvýšili o 3,4 milióna barelov. Analytici firmy Platts predpovedali nárast len o 400.000 barelov. Oficiálne údaje zverejní dnes popoludní americké ministerstvo energetiky.

Japonskí komoditní experti zatiaľ neočakávajú ani po zlepšení prognózy vývoja globálnej ekonomiky zo strany MMF s prudkým posilňovaním cien ropy. MMF vo svojej pravidelnej polročnej správe World Economic Outlook zvýšila predpoveď tempa rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,5 % z 3,3 %, ako fond čakal ešte na začiatku roka. To na trhoch vzbudilo nádej, že dopyt po rope porastie. Podľa odborníkov však investori môžu využiť terajšiu cenovú úroveň a najprv vybrať zisky.