Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v stredu ráno posilnili

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu v ropnom termináli na chorvátskom ostrove Krk v meste Omišalj 18. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Priblížili sa k aprílovým maximám, keď nečakane prudký pokles zásob ropy a palív v USA prevážil nad obavami z poklesu dopytu v iných častiach sveta.

Singapur 2. augusta (TASR) - Ceny ropy v stredu ráno vzrástli o 1 % a priblížili sa k aprílovým maximám, keď nečakane prudký pokles zásob ropy a palív v USA prevážil nad obavami z poklesu dopytu v iných častiach sveta. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s októbrovým kontraktom dosiahla do 6.47 h SELČ 85,77 USD (78,19 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 86 centov (1,01 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI so septembrovým kontraktom dosiahla 82,22 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje nárast o 85 centov (1,04 %).

Zásoby ropy v USA podľa údajov Amerického ropného inštitútu (API) klesli v týždni do 28. júla o 15,4 milióna barelov. Analytici predpovedali výrazne miernejší pokles o 1,37 milióna barelov. Ak úbytok potvrdia aj oficiálne vládne údaje, ktoré majú byť zverejnené neskôr v stredu, bude to znamenať najstrmší týždňový pokles zásob ropy v USA od roku 1982.

Zásoby benzínu sa podľa údajov API znížili o 1,3 milióna barelov a zásoby ropných destilátov, ktoré zahrnujú naftu a vykurovací olej, o 510.000 barelov. V oboch kategóriách bol pokles výraznejší, než s akým počítali ekonómovia oslovení agentúrou Reuters.

K rastu cien prispievajú aj najväčší producenti ropy vrátane Saudskej Arábie a Ruska, ktorí sa rozhodli obmedziť ťažbu a export. Tento týždeň sa pozornosť investorov zameriava najmä na schôdzku monitorovacieho výboru ropného zoskupenia OPEC+, ktorá by mohla priniesť viac informácií o ďalšom smerovaní trhu. Schôdzka sa uskutoční v piatok (4. 8.).

(1 EUR = 1,097 USD)