Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ceny starších bytov v Bratislave rastú, zvýšilo sa aj nájomné

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Začiatkom roka pokračovalo v raste aj priemerné nájomné na m2, ktoré sa spolu s energiami dostalo na sumu 15,82 eur/m2.

Bratislava 3. mája (TASR) - Ceny starších bytov v Bratislave začiatkom toho roka v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom vzrástli o 1,4 %. Priemerná ponuková cena sa dostala na sumu 3562 eur za meter štvorcový (m2). Rastie aj priemerné nájomné spolu s energiami, ktoré sa medziročne zvýšilo o 5,86 % a dostalo sa na sumu 15,82 eur/m2. Vyplýva to z výpočtov spoločnosti Bencont Investments, ktorá sa zaoberá analýzami realitného trhu.

"Rok 2024 bude preto pre trh starších bytov pozitívnejší z hľadiska predaja, keď sa bude vracať odložený dopyt. Ceny na to môžu reagovať ďalším miernym rastom. Nájom však bude rovnako naďalej pokračovať v raste, čím bude benefitovať zo svojej ekonomickej výhodnosti ako aj zo snahy pretaviť zvýšené náklady financovania," zhodnotil hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik.

Staršie byty sa na sekundárnom trhu v prvom štvrťroku 2024 ponúkali v priemere za 227.568 eur, ide o medzikvartálny pokles o 1,4 %. Za poklesom absolútnej ceny je podľa analytikov širšia ponuka menších bytov. "Na trhu sa ponúkali byty s priemernou rozlohou 64,41 m2, čo je o 1,4 % viac ako pred rokom, ale o 2,8 % menej ako na konci roka 2023," priblížili analytici. Byty kategorizované ako novostavby predstavovali na sekundárnom trhu približne 35 % ponuky.

Cenový rast zaznamenali analytici pri novostavbách, čiastočne či kompletne zrekonštruovaných bytoch i pri bytoch v pôvodnom stave. Priemerná jednotková cena rástla vo všetkých bratislavských okresoch okrem Starého Mesta. Medzikvartálny rast cien v okresoch Bratislava II, IV a V sa pohyboval v rozpätí 2,55 % až 2,84 %, v okrese Bratislava III vzrástli ceny o 0,36 %.

Začiatkom roka pokračovalo v raste aj priemerné nájomné na m2, ktoré sa spolu s energiami dostalo na sumu 15,82 eur/m2. Nájomné za priemerný byt v Bratislave sa tak vyšplhalo na 970 eur aj s energiami. "Priemerné absolútne nájomné kleslo o 5,15 % najmä kvôli ponuke menších bytov. Priemerná plocha ponúkaných bytov na prenájom sa znížila o 6,26 % na 64,3 m2," zhodnotili analytici.