Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Česká ekonomika v 1. štvrťroku medziročne vzrástla o 0,4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Motorom rastu bol najmä silný domáci dopyt.

Praha 30. apríla (TASR) - Česká ekonomika v prvom štvrťroku medziročne vzrástla o 0,4 % a v porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2023 sa zväčšila o 0,5 %. Motorom rastu bol najmä silný domáci dopyt, oznámil v utorok český štatistický úrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"K rastu prispeli celkové spotrebiteľské výdavky a rastúce saldo zahraničného obchodu. Na druhej strane tvorba hrubého kapitálu naďalej klesala," vysvetlil Vladimír Kermiet, riaditeľ odboru národných účtov štatistického úradu.

Podľa Petra Dufka, hlavného ekonóma banky Creditas, je v súčasnosti motorom ekonomiky domáci dopyt, najmä zo strany domácností a ich spotreby.

"Teraz, keď vlna inflácie opadla, sa reálna finančná situácia domácností zlepšuje, čo im umožňuje viac nakupovať," povedal a dodal, že spotreba bude ťahať ekonomiku počas celého roka 2024.

Na druhej strane, dopyt zo zahraničia bude mať podľa neho počas celého roka tlmiaci účinok, najmä v dôsledku slabej hospodárskej situácie v Nemecku. Tento trend sa už dlhšie prejavuje vo vývoji českého exportne orientovaného priemyslu, s výnimkou automobilového, priblížil Dufek.