Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Česká vláda bude znižovať rozpočtový schodok miernejšie

Český minister financií Miroslav Kalousek Foto: TASR/AP

Česká ekonomika sa dostala do recesie koncom minulého roka v dôsledku dlhovej krízy v eurozóne a poklesu domácej spotreby.

Praha 18. novembra (TASR) - Česká vláda bude v nasledujúcich rokoch miernejšie znižovať schodok štátneho rozpočtu, než pôvodne zamýšľala.

Znížením tempa vytvorí priestor, ktorý vláde umožnia prijímať prorastové opatrenia. Podľa agentúry Reuters to povedal minister financií Miroslav Kalousek dnes v diskusnom programe Českej televízie.

Minister informoval, že sa s premiérom Petrom Nečasom dohodol, že na budúci rok klesne schodok na 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), v nasledujúcom roku na 2,5 a v roku 2015 na 2,2 % HDP. Podľa pôvodných zámerov mal schodok klesnúť v roku 2013 na 2,7 %, v nasledujúcom roku na 2,2 a v roku 2015 na 1,6 % HDP.

Česká ekonomika sa dostala do recesie koncom minulého roka v dôsledku dlhovej krízy v eurozóne a poklesu domácej spotreby. Minister povedal, že peniaze na podporu ekonomiky "nemusíme prejesť, ale investovať ich". Vláda už identifikovala možnosti investícií do infraštruktúry, na podporu výskumu a vzdelávania.

Údaje, ktoré úrady zverejnili vo štvrtok (15.11.) potvrdili, že česká ekonomika v treťom štvrťroku klesla v porovnaní s druhým štvrťrokom o 0,3 %. Český HDP sa tak znížil už päť štvrťrokov po sebe.