Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Česko-slovenský poradenský deň k dôchodkom bude tento rok v Česku

Ilustračné foto, screenshot. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Pre ľudí s pracovnou históriou v spoločnej federácii je poradenský deň ideálnou príležitosťou ako získať fundované informácie o tom, ako sa im poistenie získané do roku 1992 započíta na dôchodok.

Uherské Hradište/Skalica 19. novembra (TASR) – Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) a slovenská Sociálna poisťovňa (SP) uskutočňujú už po desiatykrát spoločný poradenský deň k dôchodkom. TASR informovala riaditeľka odboru komunikácie ČSSZ Jana Buraňová.

Odborníci z oboch inštitúcií budú k dispozícii záujemcom o informácie vo štvrtok (22.11.) na okresnej správe sociálneho zabezpečenia (OSSZ) v Uherskom Hradišti. "Cieľom poradenského dňa je poskytnúť osobné konzultácie ľuďom, ktorý získali nárok na sociálne zabezpečenie v Českej aj Slovenskej republike. Na jednom mieste sa od kvalifikovaných odborníkov dozvedia, aké sú podmienky dôchodku v oboch štátoch, ako majú postupovať pri vybavovaní žiadosti o dôchodok, aké podklady k tomu potrebujú, akým spôsobom sa dôchodky z Českej republiky na Slovensko a naopak vyplácajú, a podobne," uviedla Buraňová.

Priznávanie všetkých druhov dôchodku za odpracované roky v spoločnom štáte má svoje špecifické pravidlá, ktoré sú zakotvené v zmluve medzi ČR a SR. "Pre ľudí s pracovnou históriou v spoločnej federácii je preto poradenský deň ideálnou príležitosťou ako získať fundované informácie o tom, ako sa im poistenie získané do roku 1992 započíta na dôchodok," informovala riaditeľka odboru komunikácie ČSSZ.

ČSSZ odporúča dohodnúť si vopred čas stretnutia na telefónnom čísle +420 572539196 alebo mailom iva.dvouleta@cssz.cz. "Ľudia, ktorí prídu na konzultáciu, by si nemali zabudnúť občiansky preukaz alebo cestovný pas a doklady o dôchodkovom poistení príp. ďalšie súvisiace dokumenty. Poradenstvo je poskytované bezplatne," doplnila Buráňová.

Poradenské dni k dôchodkom sa konajú od roku 2014 dvakrát ročne, striedavo v Českej republike a na Slovensku.