Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V. Klaus vetoval dôchodkovú reformu, podľa neho je to teraz hazard

Český prezident Václav Klaus Foto: TASR/Pavel Neubauer

Českému prezidentovi tiež prekáža, že návrh dôchodkovej reformy, ktorý odmietol český senát, bol v snemovni schválený len veľmi tesnou väčšinou súčasnej vládnej koalície.

Praha 24. septembra (TASR) - Český prezident Václav Klaus pozastavil dôchodkovú reformu. Vetoval totiž zákon o sporení na penziu. Spúšťať reformu v súčasnej situácii je podľa neho hazard. Zákon sa tak vráti do snemovne, kde ho musí prehlasovať 101 poslancov.

Klausovi okrem aktuálnej neistoty prekáža hlavne to, že dôchodková reforma nevychádza z verejného konsenzu. Preto hrozí, že by sa táto zásadná reforma dôchodkového systému v budúcnosti opäť menila.

"Dôchodková reforma, ako sa tomuto kroku hovorí, je zásadnou zmenou sociálneho systému, ktorý má dlhodobý efekt a dotýka sa každého občana. Preto jej obsah, príprava aj realizácia vyžadujú v spoločnosti čo najširší konsenzus. V tomto prípade taký konsenzus v odbornej sfére, na politickej scéne ani v spoločnosti neexistuje," uviedol Klaus na svojich internetových stránkach jeden z dôvodov, prečo zákon vrátil do snemovne.


Len tesná väčšina koalície

Českému prezidentovi tiež prekáža, že návrh dôchodkovej reformy, ktorý odmietol český senát, bol v snemovni schválený len veľmi tesnou väčšinou súčasnej vládnej koalície. "Silové pretlačenie tejto kľúčovej zmeny parlamentom nedáva dobrú perspektívu pre jej dlhodobú udržateľnosť a pre stabilitu podmienok v najbližších možných politických konšteláciách," hovorí Klaus.


Projekt druhého piliera

Foto: TASR
Klausovi sa nepáči ani to, že vládna koalícia presadila svoj projekt dôchodkovej reformy, predovšetkým vytvorenie druhého piliera, v čase, keď finančná kríza odhalila riziká dlhodobého kolektívneho investovania a podlomila dôveru v takéto investovanie.

Klaus upozornil na to, že podobné systémy vo svete a predovšetkým v susedných krajinách sa dostali do ťažkej krízy a sú spätne znárodňované či výrazne modifikované. Poukázal tiež na to, že celková ekonomická situácia a predovšetkým jej perspektíva nie je v súčasnej dobe priaznivá. "V takejto situácii je spustenie tejto reformy hazardom s dôverou občanov, hazardom so stabilitou dôchodkového systému a hazardom s verejnými aj súkromnými financiami."

Ťažko odhadnuteľné sú podľa neho aj dôsledky zavedenia druhého piliera na priebežný dôchodkový systém, od ktorého plne sú a v najbližších desaťročiach tiež budú závislé generácie dôchodcov. Jeho deficit sa tým prehĺbi. Financovať ho ďalším a ďalším zvyšovaním daní nie je podľa Klausa únosné. "Preto považujem za nevyhnutné, aby sa poslanci týmito okolnosťami ešte raz podrobne zaoberali," dodal český prezident.

Informoval o tom portál idnes.cz.