Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Chaotický odchod Británie z EÚ cezhraničné toky energií neovplyvní

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Británia dováža z kontinentálnej Európy zhruba 5 % až 6 % elektrickej energie. Dováža aj zemný plyn, a to prostredníctvom plynovodov z Európskej únie a Nórska a formou LNG z Ruska, USA a Kataru.

Londýn 26. marca (TASR) - Spoločnosť National Grid, ktorá prevádzkuje britské energetické systémy, ubezpečila, že tok plynu a elektriny z kontinentálnej Európy bude pokračovať bez problémov aj v prípade nekoordinovaného odchodu Británie z Európskej únie. Uviedla, že už zrealizovala potrebné kroky a na akýkoľvek scenár je pripravená.

"Neočakávame, že v dôsledku odchodu Británie z EÚ by malo v najbližších mesiacoch dôjsť k prevádzkovým komplikáciám," uviedla spoločnosť vo svojom výhľade Summer Outlook, ktorý pokrýva obdobie od apríla do októbra.

Británia dováža z kontinentálnej Európy zhruba 5 % až 6 % elektrickej energie. Okrem toho dováža aj zemný plyn, a to prostredníctvom plynovodov z Európskej únie a Nórska a formou LNG z Ruska, USA a Kataru. Dovoz plynu sa na celkovej ročnej spotrebe Británie podieľa viac než polovicou.

Po takmer troch rokoch od referenda, v ktorom Briti rozhodli o odchode svojej krajiny z EÚ a len tri dni pred oficiálne stanoveným odchodom stále nie jasné, kedy a dokonca či sa brexit uskutoční. National Grid v tom však nevidí problém.

"Ak Británia vystúpi z EÚ bez dohody, cezhraničný obchod s energiami sa začne realizovať na základe pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO)," uviedla firma. V rámci týchto pravidiel sa medzi EÚ a ostatnými členskými štátmi WTO žiadne clá na dodávky elektriny a plynu neuplatňujú.

National Grid očakáva, že dopyt po plyne dosiahne v letnej sezóne 36,1 miliardy kubických metrov (m3). Oproti letnej sezóne minulého roka to predstavuje rast približne o 6 %.