Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Čína sa pripravuje na zníženie dovozných ciel na americké autá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prudké zvýšenie ciel na autá z USA prinútilo mnohé americké firmy zvýšiť ceny áut, čo sa odrazilo na ich predaji.

New York 11. decembra (TASR) - Čína sa pripravuje na zníženie ciel na dovoz amerických áut. Je to krok, ktorý americký prezident Donald Trump prezentoval ako ústupok Pekingu počas rokovaní na nedávnej schôdzke s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Argentíne.

Ako uviedla agentúra Bloomberg, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje oboznámené s informáciami, návrh na zníženie dovozných ciel na americké autá bol predložený čínskej vláde a mal by sa prerokovať v najbližších dňoch. Čína v súčasnosti uplatňuje na autá vyrobené v USA 40-percentné dovozné clo, zatiaľ čo na autá z iných krajín clo dosahuje 15 %.

Na 40 % zvýšil Peking dovozné clo na americké autá v júli. Bola to odveta za zvýšenie ciel na viaceré čínske výrobky zo strany USA. Peking tak urobil pár dní potom, ako v Číne začali platiť nové, nižšie dovozné clá na zahraničné autá všeobecne. Tie od 1. júla znížila Čína z pôvodných 20 až 25 % na 15 % a clá na autokomponenty sa znížili z predchádzajúcej hodnoty 8 až 25 % na 6 %.

Prudké zvýšenie ciel na autá z USA prinútilo mnohé americké firmy zvýšiť ceny áut, čo sa odrazilo na ich predaji. Jednou z najviac poškodených firiem bola americká Tesla, ktorá zaznamenala prudký pokles predaja na čínskom trhu.

Riešenie týchto ciel bolo jednou z Trumpových podmienok, ak chcela Čína zabrániť tomu, aby od budúceho roka zvýšili USA clá aj na ďalšie čínske tovary. Trump potom po skončení schôdzky G20 v Buenos Aires na Twitteri uviedol, že "Čína súhlasila so znížením a odstránením dovozných ciel na autá z USA".