Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čínska ekonomika čelí spomaľovaniu, vláda prijme ďalšie reformy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Experti nepočítajú s výraznejším oživením druhej najväčšej svetovej ekonomiky, keďže veľa súkromných firiem zápasí s nákladmi na financovanie.

Peking 24. apríla (TASR) - Čínska ekonomika stále čelí spomaľovaniu a vláda bude tomuto tlaku čeliť prehĺbením reforiem a znížením daní, uviedol premiér Li Kche-čchiang.

Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) v 1. kvartáli medziročne stúpol o 6,4 % rovnako ako v predchádzajúcich troch mesiacoch, čo bolo pozitívnym prekvapením, keďže sa počítalo s ďalším spomalením expanzie. Priemyselná produkcia, maloobchodné tržby aj investície rástli v marci rýchlejšie, než sa očakávalo. Hlavným dôvodom boli stimulačné opatrenia vlády.

"Sme si veľmi dobre vedomí, že čínska ekonomika stále čelí tlakom na spomalenie," povedal Li. Požadoval väčšiu dôveru, dodal však, že vláda nesmie podceniť problémy v ekonomike.

Čína prehĺbi reformy, obmedzí byrokraciu a prijme rozsiahle daňové škrty, aby pomohla firmám, uviedol čínsky premiér.

Experti nepočítajú s výraznejším oživením druhej najväčšej svetovej ekonomiky, keďže veľa súkromných firiem zápasí s nákladmi na financovanie. Navyše externý dopyt sa môže v najbližších mesiacoch znížiť, keďže globálna ekonomika sa ochladzuje.