Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čínske úrady by mali nakupovať vozidlá od domácich výrobcov

Modely Audi a Mercedes sa v Číne považujú za symboly silného spoločenského postavenia.Foto: TASR/AP

Dopyt vládnych a straníckych orgánov v Číne mal pre mnohé zahraničné automobilky rozhodujúci význam.

Šanghaj 5. marca (TASR) - Európska obchodná komora (ECC) v Číne dnes vyjadrila sklamanie nad návrhom zoznamu vozidiel, ktoré budú môcť nakupovať úrady. Sú na ňom totiž len vozidlá od čínskych výrobcov.

Komora konštatovala, že zoznam je v rozpore s medzinárodnými záväzkami Číny. Peking sa podľa nich zaviazal udržiavať svoje trhy otvorené. Keby zoznam nadobudol platnosť vo zverejnenej podobe, mohol by viesť k tomu, že predaj zahraničných modelov v Číne by zrejme klesol až o milión kusov ročne.

ECC nalieha na čínsku vládu, aby zrevidovala zoznam a uviedla doň aj zahraničné autá, ktoré spĺňajú predpísané kritériá a limity na ich kubatúru.


Len domáci výrobcovia

Čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií dalo zoznam na pripomienkovanie. Sú na ňom len vozidlá domácich výrobcov BYD Autos, Cherry Automobile Co. a FAW Corp.

Mnohé zahraničné automobilky počítajú s rastom svojho odbytu v Číne v čase, keď odbyt na ich domácich trhoch kolíše. Dopyt vládnych a straníckych orgánov v Číne mal pre ne rozhodujúci význam.


Diskriminácia zahraničných výrobcov

Komisia v stanovisku konštatovala, že zoznam vo zverejnenej podobe by zhoršil diskrimináciu zahraničných výrobcov automobilov v Číne. Znížil by tempo inovácií v sektore a ďalej by oslabil konkurencieschopnosť.

Čína sa pri budovaní najväčšieho automobilového trhu na svete silno spoliehala na spoločné podnikanie jej firiem so zahraničnými partnermi. Napriek výraznému kvalitatívnemu vzostupu produkcie domácich firiem rozdiel medzi nimi a ich globálnymi rivalmi zostáva veľmi veľký, čo znepokojuje Peking.

Číňania dávajú pri nákupe stále prednosť zahraničným automobilom pred domácimi. Konštatovanie sa vzťahuje rovnako na súkromné osoby, ako aj na štátne úrady. Modely Audi a Mercedes sa považujú za symboly silného spoločenského postavenia.