Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čína pozastavila dodávku 400 vozidiel BMW pre problémy s brzdami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zadržanie dodávky môže byť aj súčasťou obchodných sporov medzi Čínou a USA, ktoré sa vyhrotili po tom, čo čínske úrady pohrozili zavedením dodatočných 25-% ciel na americký dovoz.

Frankfurt nad Mohanom 10. augusta (TASR) - Nemecký koncern BMW informoval o pozastavení dodávky zhruba 400 vozidiel modelu X4 čínskym zákazníkom, kým nebudú preverené možné problémy s brzdami.

Autá boli vyrobené od polovice apríla do konca júna tohto roka v americkej továrni v Spartanburgu (Južná Karolína) a môžu byť opravené v rámci zvolávacej akcie, ktorú BMW vyhlásil v júli a dotýka sa 19.000 vozidiel X3 a X4. BMW nemá informácie o žiadnej nehode zavinenej problémom dodávateľa, ktorý dodal pravdepodobne chybné brzdové strmene.

Zadržanie dodávky môže byť aj súčasťou obchodných sporov medzi Čínou a USA, ktoré sa vyhrotili po tom, čo čínske úrady pohrozili zavedením dodatočných 25-% ciel na americký dovoz v hodnote 16 miliárd USD (13,97 miliardy eur). Clá sa dotknú celého radu tovarov, od oceliarskych produktov až po automobily.

Mercedes vo štvrtok (9.8.) oznámil, že šanghajské colné úrady zadržali jeho vozidlá SUV vyrobené v Tuscaloose (Alabama), aby preverili možné problémy s brzdami.

(1 EUR = 1,1456 USD)