Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Colníci na letisku v Bratislave zaistili tento rok už tisícky cigariet

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Colný úrad Michalovce

Úlohou bratislavských colníkov na letisku je kontrolovať cestujúcich a ich batožinu, lietadlá a taktiež pohyb osôb a motorových vozidiel v blízkosti letiska a letiskovej plochy.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Colníci na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika zaistili v tomto roku už viac ako 60.000 kusov cigariet, takmer 18.000 gramov tabaku, vyše 600 kusov bezdymových tabakových výrobkov a 28 litrov alkoholu. Za priestupky proti colným predpisom udelili pokuty vo výške približne 28.000 eur. V tejto sume sú aj sankcie za nedovolený dovoz mäsa a mliečnych výrobkov v celkovej hmotnosti 156 kilogramov, 18 kusov zakázaných koralov či tričiek s extrémistickou tematikou. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.

Úlohou bratislavských colníkov na letisku je kontrolovať cestujúcich a ich batožinu, lietadlá a taktiež pohyb osôb a motorových vozidiel v blízkosti letiska a letiskovej plochy. Pri výkone colných kontrol sa, aj za pomoci služobných psov, zameriavajú na vyhľadávanie zakázaného tovaru, ktorý podlieha obmedzeniam pri dovoze alebo vývoze.

"Najčastejšie colníci na letisku zachytia tabak, tabakové výrobky a alkoholické nápoje, pretože niektorí cestujúci nerešpektujú povolené limity pri dovoze tovaru na územie EÚ," podotkla Adamčíková. Takisto colníci riešia prípady dovozu chránených druhov podliehajúcich Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Výnimkou nie sú ani záchyty väčšieho množstva finančnej hotovosti. "Fyzické osoby zabúdajú na to, že prepravu hotovosti v minimálnej výške 10.000 eur a viac treba ohlásiť príslušnému hraničnému colnému úradu. Stúpol aj počet záchytov mäsa, mäsových a mliečnych výrobkov," spresnila hovorkyňa. Pozornosť vzbudil aj záchyt tričiek a materiálov s extrémistickou tematikou.

Pobočka CÚ Bratislava Letisko – Cestovný styk bola zriadená priamo v priestoroch letiska 1. júla 2016. Na tejto pobočke v súčasnosti pracuje 23 colníkov, ktorí zabezpečujú nepretržitú ochranu vonkajšej hranice EÚ, pričom im v tejto práci pomáha sedem služobných psov. Pri práci a odhaľovaní rôznych colných priestupkov či trestných činov colníci na letisku využívajú rôzne pomocné zariadenia, napríklad RTG zariadenie, ktoré slúži na zistenie nedovoleného druhu tovaru v batožine cestujúceho. Ich úlohou je zabezpečiť plynulý tok tovaru, chrániť životné prostredie a hlavne bezpečnosť občanov EÚ.