Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Cyprus a Trojka sa dohodli na kľúčových podmienkach úveru

Cyperská centrálna banka Foto: TASR/AP

Ale vláda v Nikózii a Trojka sa zatiaľ stále nedohodli na výške sumy na rekapitalizáciu cyperských bánk, ani na privatizácii štátneho majetku a znížení platov a dôchodkov.

Nikózia 19. novembra (TASR) - Medzinárodní veritelia a cyperská vláda sa cez víkend dohodli na kľúčových podmienkach úveru na záchranu ostrovných bánk, ktoré sa príliš angažovali v Grécku a museli odpísať veľké straty z jeho dlhopisov. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Cyprus už 10 dní rokuje so zástupcami tzv. Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) o podmienkach finančnej pomoci. Víkendová dohoda o výške kapitálových rezerv cyperských bánk a systéme dohľadu nad bankami je prvým pokrokom v rokovaniach. Podľa tejto dohody bude centrálna banka na ostrove dozerať nielen na komerčné finančné ústavy, ale aj na družstevné banky, ktoré boli doteraz pod dohľadom iného úradu.

Okrem toho, cyperské banky musia do konca roka 2013 zvýšiť ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 ratio na úroveň 9 % a v nasledujúcom roku 2014 na 10 %. Cyprus pôvodne navrhoval, aby bol tento ukazovateľ na úrovni 8 %.

Ale vláda v Nikózii a Trojka sa zatiaľ stále nedohodli na výške sumy na rekapitalizáciu cyperských bánk, ani na privatizácii štátneho majetku a znížení platov a dôchodkov.

Podľa špekulácií dosiahne výška záchranného úveru pre Cyprus 11 až 16 miliárd eur. To síce nie je z hľadiska úverovej kapacity eurovalu vysoká suma, ale pre malú ostrovnú ekonomiku s hrubým domácim produktom na úrovni 17,9 miliárd eur ročne, to bude predstavovať veľkú záťaž.