Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Cyprus by mohol žiadať záchranný balík v hodnote od 6 do 10 mld. eur

Cyprus Popular Bank Foto: TASR/AP

Cyprus do problémov dostala vysoká expozícia voči gréckemu bankovému sektoru. Najväčšie problémy má druhá najväčšia banka v krajine Cyprus Popular Bank.

Nikózia 26. júna (TASR) - Cyprus, ktorý tento týždeň požiadal Brusel o záchranný balík, by mohol potrebovať od 6 do 10 miliárd eur. Uviedli to dnes cyperské médiá.

"V najbližších dňoch pricestujú na Cyprus experti z Európskej únie, aby zhodnotili naše potreby," povedal pre rádio RIK hovorca vlády Stefanos Stefanu. Hodnotu predpokladanej pomoci zatiaľ nezverejnil s tým, že o podrobnostiach sa bude rokovať práve v nasledujúcich dňoch. Podľa médií by sa však požiadavka mohla pohybovať v rozmedzí od 6 do 10 miliárd eur.

Stefanu zároveň dodal, že Cyprus okrem toho pokračuje aj v rozhovoroch o prípadnom ďalšom úvere od krajiny mimo Európskej únie, napríklad od Ruska alebo Číny. "Súbežne so žiadosťou podanou do Bruselu hľadáme aj ďalšie možnosti," povedal hovorca. Rusko už Cypru úver poskytlo a tento mesiac informovalo, že je pripravené ponúknuť ďalších 5 miliárd eur.

Cyprus sa v pondelok (25. 6.) stal už piatou krajinou eurozóny, ktorá sa obrátila na Brusel so žiadosťou o pomoc, pričom táto krajina bude prvou, ktorá tak urobila tesne pred prevzatím rotujúceho predsedníctva Európskej únie. Štvrtou krajinou medzi žiadateľmi bolo Španielsko, aj keď to požiadalo o pomoc len pre svoje banky.

Cyprus do problémov dostala vysoká expozícia voči gréckemu bankovému sektoru. Najväčšie problémy má druhá najväčšia banka v krajine Cyprus Popular Bank. Na jej rekapitalizáciu musí Cyprus do konca júna zohnať 1,8 miliardy eur.