Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Cyprus potrebuje na svoju záchranu oveľa viac peňazí, než sa čakalo

Pláž Agia Napa, Cyprus Foto: cyprusq.com

Ostrovný štát potrebuje až 23 miliárd eur, potvrdil hovorca cyperskej vlády Christos Stylianidis.

Nikózia 11. apríla (TASR) - Cyprus potrebuje na svoju záchranu oveľa viac peňazí, než sa pôvodne predpokladalo, informovala agentúra DPA.

Ostrovný štát potrebuje až 23 miliárd eur, potvrdil hovorca cyperskej vlády Christos Stylianidis. Vláda doteraz počítala s tým, že na záchranu jej postačí 17,5 miliardy eur.

"Ukázalo sa, že potrebujeme 23 miliárd eur," uviedol Stylianidis a potvrdil tak číslo, ktoré bolo zverejnené už v stredu (10.4.) v správe Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky (ECB) o záchrannom programe pre Cyprus.

Podľa hovorcu za to môže "nečinnosť" predchádzajúcej vlády ľavicového premiéra Dimitrisa Christofiasa. Minulá vláda konala "nezodpovedne", povedal Stylianidis. Dodal, že 17,5 miliardy eur je suma, ktorú krajina potrebovala na záchranu vlani v novembri. Medzičasom sa náklady na záchranu krízou zasiahnutého bankového sektora zvýšili.

Podľa návrhu memoranda o porozumení medzi cyperskou vládou a medzinárodnými veriteľmi, ktoré má k dispozícii agentúra AP, bude Cyprus musieť prispieť k záchrannému balíku sumou 13 miliárd eur namiesto 7 miliárd eur, ako sa dohodlo v marci. Zvyšných 10 miliárd eur dajú Cypru krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF).

Príspevok Nikózie by mal byť financovaný prostredníctvom odvodu z bankových vkladov nad 100.000 eur, zvýšenia daní, privatizácie a predaja časti zlatých rezerv centrálnej banky.