Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Deutsche Bank a Commerzbank ukončili rozhovory o fúzii bez dohody

Na archívnej snímke sídlo banky Commerzbank vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Commerzbank, ktorá sa dlhodobo spoliehala na stabilné pôžičky nemeckým malým a stredným podnikom, musela odpísať miliardy zlyhaných úverov.

Frankfurt nad Mohanom 25. apríla (TASR) - Nemecké banky Deutsche Bank a Commerzbank vo štvrtok oznámili, že ukončili rozhovory o možnej fúzii bez dohody.

Obe banky sa pritom odvolali na exekučné riziká, náklady na reštrukturalizáciu a kapitálové požiadavky. Svoje oznámenie uverejnili po šiestich týždňoch rokovaní o fúzii.

Ich snaha o zlúčenie sa stretla s tvrdou opozíciou odborov, ktoré sa obávali straty 30.000 pracovných miest.

Nemeckí vládni predstavitelia na čele s ministrom financií Olafom Scholzom pritom podporovali zlúčenie, ktoré by viedlo k vytvoreniu najväčšej banky v krajine. A ukončilo by pochybnosti o budúcnosti oboch bánk, ktoré sa stále zotavujú z finančnej krízy pred vyše 10 rokmi.

Akcie v Commerzbank vo štvrtok do 9.28 SELČ klesli o 1,5 %, kým akcie Deutsche Bank vzrástli o 0,7 %.

Zlyhanie rozhovorov zvýši tlak na Deutsche Bank, aby urobila radikálnejšie zmeny, napríklad zredukovala svoju investičnú banku v USA, čo odporúčajú regulačné úrady aj niektorí významní investori.

Commerzbank bude po neúspešných rokovaniach zraniteľnejšia voči zahraničnému prevzatiu. Unicredit aj ING už vyjadrili záujem o druhého najväčšieho nemeckého veriteľa, uviedli zdroje, ktoré nechceli byť menované.

Niektorí významní investori už po potvrdení rozhovorov o fúzii 17. marca spochybnili logiku tohto kroku a aj ratingové agentúry varovali pred rizikami.

Obe banky totiž prechádzajú rozsiahlym procesom reštrukturalizácie, čo vyvolalo otázniky, ako by integrovali nového partnera. Deutsche Bank vlani dosiahla svoj prvý ročný zisk za tri roky a snaží sa znížiť rizikovejšie investície aj počet zamestnancov a zmodernizovať počítačové systémy.

Commerzbank, ktorá sa dlhodobo spoliehala na stabilné pôžičky nemeckým malým a stredným podnikom, musela odpísať miliardy zlyhaných úverov. V minulom roku však dosiahla zisk 865 miliónov eur.

Predseda predstavenstva Deutsche Bank Paul Achleitner v marci povedal, že banky sa budú snažiť oznámiť konkrétne kroky pred zverejním výsledkov za 1. kvartál, ktoré sa očakáva 26. apríla.

Analytici predpovedajú, že zisk Deutsche Bank v 1. štvrťroku klesol.