Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dôchodkový vek v SR by mal do roku 2060 narásť na takmer 68 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vyplýva to zo simulácie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v rámci stanoviska k novele zákona o sociálnom poistení.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Ak bude stredná dĺžka života rásť podľa očakávaní Eurostatu, dôchodkový vek by sa mal na Slovensku do roku 2060 postupne zvýšiť na takmer 68 rokov. Vyplýva to zo simulácie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v rámci stanoviska k novele zákona o sociálnom poistení. Ten schválili poslanci Národnej rady (NR) SR v auguste tohto roka, pričom o stanovisko požiadal fiškálnu radu klub opozičnej SDKÚ-DS.

Prvou kľúčovou zmenou v schválenej novele je naviazanie dôchodkového veku na vývoj strednej dĺžky života. "Zároveň je možné očakávať pokles miery náhrady z prvého piliera predovšetkým pre ľudí s vyššou mzdou," konštatuje ďalej rada. Čistá miera náhrady pre ľudí s príjmom na úrovni minimálnej mzdy vzrastie o 3,3 percentuálneho bodu (p.b.). Naopak, pre ľudí s príjmom na hranici päťnásobku priemernej mzdy poklesne o 3,9 p.b.

Efekt zmien v druhom pilieri na celkové dôchodky je podľa RRZ ťažké kvantifikovať. "Veľa závisí od nastavenia investičných politík a poplatkov, rizikovej averzie sporiteľov a od výkonnosti globálnych kapitálových trhov," avizuje rada. Novela sa nepriaznivo dotýka najmä sporiteľov v indexových fondoch. Zároveň je podľa RRZ možné skonštatovať, že cez zníženie odvodov do druhého piliera sa obmedzuje diverzifikácia zdrojov v starobe.

Z krátkodobého hľadiska majú rozhodujúci vplyv zmeny v odvodových povinnostiach. "V prípade zamestnancov má novela negatívny vplyv pre tých, ktorí majú hrubú mzdu nad úrovňou 1,5-násobku priemernej mzdy," konštatuje fiškálna rada s tým, že ide o 12 % zamestnancov. Zníženie čistej mzdy je výraznejšie pre mzdy nad 3-násobkom (2 % zamestnancov) a ešte viac nad 4-násobkom priemernej mzdy (1 % zamestnancov). "Daňový klin sa v týchto pásmach zvýši o 2 až 7 p.b., čo je nárast zaťaženia o 5 až 16 %," vyčísľuje rada.

Jej indikatívne simulácie tiež ukazujú, že novela zákona o sociálnom poistení zníži hospodársky rast SR v krátkodobom horizonte o 0,1 % až 0, 2 %. V dlhodobom horizonte odhaduje rada pokles potenciálneho produktu o 0,4 % až 1,1 %.

"Z pohľadu dlhodobej udržateľnosti verejných financií ide o novelu, ktorá zlepšuje pozíciu Slovenska," dodáva RRZ. Kým zníženie odvodov do druhého piliera nemá pozitívny efekt, zvýšenie veku odchodu do dôchodku, zníženie priemerných mier náhrad a zmeny vo vymeriavacích základoch podľa rady jednoznačne zlepšujú dlhodobú bilanciu verejných financií.

Cieľom novely bolo podľa jej autora, ministerstva práce, v prvom rade zlepšiť dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému. Tiež mali niektoré opatrenie prispieť k okamžitej konsolidácii verejných financií. Snahou bolo aj zrušenie výnimiek a špeciálnych režimov pri platení odvodov. Ide najmä o samostatne zárobkovo činné osoby a ľudí pracujúcich na základe dohody.