Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej EÚ v apríli mierne klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prispel k tomu najmä pokles očakávaní v oblasti zamestnanosti.

Brusel 29. apríla (TASR) - Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) sa v apríli 2024 mierne zhoršila. Prispel k tomu najmä pokles očakávaní v oblasti zamestnanosti. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Európskej komisie (EK). TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa najnovších údajov sa index ekonomického sentimentu (ESI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšieho vývoja v regióne, v prípade eurozóny v apríli znížil o 0,6 percentuálneho bodu na 95,6 bodu, zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahne 96,9 bodu.

V celej EÚ klesol tento ukazovateľ o 0,3 percentuálneho bodu na 96,2 bodu.

Prieskum ďalej odhalil, že indikátor očakávaní v oblasti zamestnanosti (EEI) sa znížil v euroregióne o 0,7 bodu na 101,7 bodu a v EÚ o 0,5 bodu na 101,7 bodu.

Spomedzi členov EÚ zaznamenali najprudší pokles ESI v apríli vo Francúzsku (-4,8 bodu) a v Taliansku (-1,3 bodu) a naopak, najväčší nárast mali v Španielsku (2,3 bodu) a v Nemecku a Poľsku (zhodne po 1,5 bodu).

K zhoršeniu celkového ESI v eurozóne prispel tiež pokles sentimentu v sektore služieb (na 6 zo 6,4 bodu), maloobchode (na -6,8 z -6 bodov) a v stavebníctve (na -6 z -5,6 bodu).

Na druhej strane, sentiment medzi spotrebiteľmi sa mierne zvýšil (na -14,7 z -14,9 bodu).

Pokiaľ ide o ceny, index spotrebiteľských inflačných očakávaní v apríli klesol o 0,7 bodu na 11,6 bodu, zatiaľ čo miera očakávaní v prípade výrobných cien sa znížila len o 0,1 bodu na 5,4 bodu.