Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kúpili sme politikom čas, aby zrealizovali reformy, tvrdí ECB

Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka vo všeobecnosti vidí signály stabilizácie ekonomickej aktivity v eurozóne.

Frankfurt nad Mohanom 15. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) vyzvala politikov, aby upokojenie trhov využili na zásadné reformy.

"Je bezodkladne nevyhnutné, aby vlády prijali ďalšie kroky na obnovenie solídnej fiškálnej situácie a na presadenie plánovaných štrukturálnych reforiem," uvádza sa v mesačnej správe ECB.

Jednou z príčin upokojenia trhov je obrovská injekcia likvidity zo strany ECB prostredníctvom dlhodobej refinančnej operácie (LTRO). ECB prostredníctvom dvoch tendrov LTRO - v decembri 2011 a na konci februára 2012 - poskytla komerčným bankám približne 1 bilión eur, čo prispelo k výraznému zlepšeniu situácie na trhu.

"Prvé účinky týchto opatrení sú pozitívne," hodnotila ECB dopad 3-ročných refinančných tendrov. Upozornila však, že všetky jej neštandardné opatrenia sú len dočasné.

ECB vo všeobecnosti vidí "signály stabilizácie ekonomickej aktivity v eurozóne". Aj napriek pretrvávajúcim rizikám počíta v priebehu tohto roka s postupnou stabilizáciou ekonomiky menovej únie.