Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka prijala nové monetárne stimuly

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov na svojom štvrtkovom zasadnutí znížila depozitnú sadzbu hlbšie do negatívneho pásma, konkrétne o 10 bázických bodov z -0,40 % na -0,50 %.

Frankfurt nad Mohanom 12. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) prijala nové monetárne stimuly, aby podporila spomaľujúcu sa ekonomiku eurozóny. Depozitnú sadzbu znížila hlbšie do negatívneho pásma a od novembra reštartuje program kvantitatívneho uvoľňovania.

Rada guvernérov na svojom štvrtkovom zasadnutí znížila depozitnú sadzbu hlbšie do negatívneho pásma, konkrétne o 10 bázických bodov z -0,40 % na -0,50 %. Kľúčová sadzba zostala na úrovni 0,00 % a sadzba na jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 %.

Rada uviedla, že úrokové sadzby zostanú na aktuálnych úrovniach alebo ešte klesnú, kým sa výhľad rastu spotrebiteľských cien nezačne výrazne približovať k inflačnému cieľu ECB. ECB sa snaží dosiahnuť v strednodobom horizonte medziročnú mieru inflácie tesne pod dvoma percentami. Navyše táto konvergencia sa musí konzistentne prejavovať v dynamike inflácie.

ECB takisto od 1. novembra obnoví program nákupu aktív. Mesačný objem nákupov bude predstavovať 20 miliárd eur. Rada guvernérov predpokladá, že program bude pokračovať, kým to bude potrebné na umocnenie stimulačného vplyvu nastavenia základných sadzieb. Program sa skončí až tesne predtým, než ECB začne zvyšovať sadzby.

ECB takisto bude pokračovať v reinvestovaní plného objemu splátok istiny z dlhopisov získaných v rámci programu nákupu aktív ešte dlhší čas po tom, ako začne zvyšovať úrokové sadzby, a v každom prípade tak dlho, kým to bude potrené na zachovanie priaznivých likvidných podmienok a vysokého stupňa menovej akomodácie.

ECB tiež zmení podmienky programu dlhodobých operácií TLTRO III. Prostredníctvom tohto programu poskytuje bankám dlhodobé úvery. ECB zmení jeho podmienky tak, aby zachovala priaznivé úverové podmienky, zabezpečila hladkú transmisiu menovej politiky a ešte viac podporila akomodatívne nastavenie menovej politiky. To znamená, že v niektorých prípadoch sa zníži úroková sadzba. Takisto sa splatnosť úverov predĺži z dvoch na tri roky.

ECB takisto, aby podporila banky a zmiernila dosah mimoriadne uvoľnenej menovej politiky na ich výsledky, zaviedla dvojvrstvové uplatňovanie depozitnej sadzby. To znamená, že časť z nadmernej likvidity bánk bude oslobodená od negatívnej depozitnej sadzby.